Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Andra beslutet av tre om NU-sjukvårdens framtid idag

Publicerat tisdag 31 augusti 2004 kl 12.45
1 av 2
Uddevalla sjukhus
2 av 2
Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan

Idag tas ännu ett steg mot en förändring av vården i regionen - en förändring som innebär att NU-sjukvårdens akutvård koncenterars till NÄL och minskas i Uddevalla.

Idag är det regionstyrelsens tur att låta klubban falla i den oerhört känsliga och kontroversiella frågan om var regioninvånarna ska få sin vård. För det har blivit mycket en fråga om geografi och avstånd för de som berörs av förändringarna och det har retat gallfeber på folk i Bohuslän som hänvisas till att söka akutsjukvård på NÄL i stället för i Uddevalla i framtiden. Politikerna har backat något från sitt ursprungliga förslag som var att renodla Uddevalla sjukhus till ett specialistsjukhus och NÄL som ett renodlat akutsjukhus. Men efter kraftiga protester beslutade Hälso och sjukvårdsutskottet så sent som i torsdags att Uddevalla sjukhus får behålla en omfattande akutvård större delen av dygnet.

Men nattetid är det NÄL som gäller i hela upptagningsområdet. Till stor del överskuggas debatten av upprörda känslor och farhågor om att akutvården ska bli mycket sämre. Men omläggningen handlar också om att stärka primärvården. Jourverksamheten ska koncentrerars till dagtid genom att avveckla nattetid. Och genom att föra över fler patienter till planerad vård istället för akut är tanken att kötiderna ska bli kortare för patienterna. Det här förslaget togs av Hälso och sjukvårdsutskottet i onsdags och idag är det alltså regionens styrelse att säga sitt. Det finns inget som talar för att förslaget kan röstas ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".