Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiskt ansvar för förskingring diskuteras

Publicerat onsdag 29 september 2004 kl 06.46

Frågan om utkrävande av det politiska ansvaret för 30-miljonersförskingringen i den kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahem står på dagordningen när kommunstyrelsen sammanträder, idag onsdag. Men politikerna får ingen vägledning av stiftelsens revisorer.

Revisorer som granskar någon verksamhet ska normalt en gång om året i sin revisionsberättelse antingen tillstyrka eller avstyrka ansvarsfrihet för styrelseledamöter och verkställande chef.
Det stadgas i både aktiebolagslag, stiftelselag liksom i olika organs egna stadgar. Så också i Uddevallahems stadgar. Ja eller nej till ansvarsfrihet. Något däremellan finns inte. Antingen har granskade personer handlat rätt eller inte.
Men Uddevallahems revisorer säger varken bö eller bä. Trots att de nyligen av kommunstyrelsen särskilt uppmanats att bestämma sig i endera riktningen. Ansvarsfrihet eller inte.
Redan i april hade Uddevallahems revisorer sin skrivning klar. På grund av pågående utredningar om ansvaret för 30-miljonerkronorssvindeln i bostadsstiftelsen kan revisorerna varken tillstyrka eller avstyrka ansvarsfrihet för styrelsen och VD:n.
Men i förra veckan tvingades ju Uddevallahems VD avgå, sedan externutredarens granskning kompletterats. Men det får ändå inte revisorerna att bestämma sig. De tvår sina händer och lämnar över ansvarsfrågan till kommunstyrelse och fullmäktige.
Revisorernas socialdemokratiska ordförande Eva Carlsund säger till Radio Väst:
- Vi betraktar vår granskning som avslutad.
Jan Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".