Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höjd åldersgräns för krogsprit övervägs

Publicerat onsdag 6 oktober 2004 kl 07.17

Den som är 18 år kan beställa öl, vin och sprit på krogen, men nu kan det bli slut på det. Ska man köpa ut på Systemet måste man vara 20 och den alkoholutredning som just nu pågår överväger att också höja åldern för att bli serverad alkohol på krogen till 20 år.

-Det vore mer konsekvent med samma åldersgräns, säger regeringens alkoholutredare Kent Härstedt (s) till TT.
Men han tillägger att frågan är ”knölig” och ser skäl både till att förändra och ha kvar dagens åldersgränser. En anledning att höja skulle vara att Sverige, till skillnad från de flesta andra europeiska länder, har sin absoluta konsumtionstopp av alkohol redan vid 20-årsåldern. Men om man gör alkoholen på krogar oåtkomlig för 18-åringarna måste man, enligt Härstedt, fundera på om de i stället får tag på ännu mer alkohol än i dag på illegala vägar och kanske dricker mer än de skulle gjort på krogen. 
I delbetänkandet från utredningen, som presenterades i augusti, understryker Härstedt behovet av ”alkoholfria mötesplatser” för ungdomar, som skulle kunna fungera som alternativ. Utredningen ska komma med sina slutförslag i januari. Enligt Kent Härstedt tittar man vidare på åldersgränserna i samband med en allmän översyn av tillstånds- och tillsynsfrågor i restaurangnäringen. Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, ser gärna en högre åldersgräns och har överraskats positivt av att Härstedt valde att alls väcka frågan.
-Det är rakryggat av honom, säger organisationens kommunikationsansvariga, Åsa Hagelstedt. Men varken Hotell- och restaurangfacket (HRF) eller Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR) ser åldersgränsen som en stor fråga. Branschen diskuterar SHR ska diskutera saken i nästa vecka i samband med att man formulerar sitt remissvar på Härstedts delbetänkande. HRF:s vice ordförande Per Persson tycker att en lägre åldersgräns på restauranger än på Systemet är befogat.
-På krogen blir man serverad av utbildad personal som tar ansvar för serveringen. Systembolaget tar inget ansvar när man väl sålt en vara, säger han. Men Persson erkänner också att de yngsta kroggästerna ibland blir stökigare än andra åldersgrupper.
-Men det följer ju av ansvaret för att servera alkohol att man också sköter det här. Annars riskerar man att bli av med tillståndet. Totalt dracks 11 procent av den totala alkoholkonsumtionen i Sverige förra året på krogen. Sannolikt var andelen av ungdomarnas konsumtion betydligt lägre. /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".