Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Thailand vill köpa Jas 39 Gripen

Publicerat lördag 9 oktober 2004 kl 09.14

Thailand har bestämt sig och vill köpa det svenska stridsflygplanet Jas 39 Gripens modernaste modell. Men ingenting är ännu klart och skrivet, betonar Saab. Ett 20-tal Gripenplan ska ersätta de åldriga amerikanska F5-plan Thailand har idag och blir det en affär är det av stor betydelse för Volvo Aero i Trollhättan som tillverkas motorerna till JAS 39 Gripen

 Det thailändska beskedet lämnades av flygvapenchefen Kongsak Wantana, inte av regeringen. Att Kongsak Wantana vill köpa Gripen ”så snart planen kan levereras” kom som en överraskning för Saab.
Saabs presschef Peter Larsson säger att det naturligtvis är glädjande att Thailands flygvapen har bestämt sig för att satsa på Gripen. Men han betonar att inget är klart ännu och att inga kontrakt är färdiga att undertecknas.
Exportaffärer för flygplan brukar ta åratal att förhandla fram. 
Statsminister Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson hade ett möte med den thailändske handelsministern i Hanoi på fredagen och diskuterade bland annat Gripen. De två leder tillsammans en arbetsgrupp som syftar till att öka handelsförbindelserna mellan Sverige och Thailand.
-I förhållande till handeln med Thailand är det mycket stora summor vi pratar om, sade Danielsson till TT:s utsände i Hanoi. Danielsson ser positivt på en eventuell försäljning, men vill inte bedöma hur nära en uppgörelse är. Han ska själv inte leda förhandlingarna. Däremot åker en delegation från Saab ner till Thailand inom två veckor. 
Göran Persson har träffat Thailands premiärminister Thaksin Shinawatra flera gånger det senaste året och bland annat diskuterat en Gripenförsäljning, vilket kan ha spelat roll för Thailands val. Arbetsgruppen om handelsutbyte kom till efter premiärministerns besök i Sverige förra månaden.
-Det som nu gör att tempot är högt på thailändsk sida är Thaksins Shinawatras personliga engagemang så mötena kan ha haft stor betydelse. Men det är Saab som ska göra det kommersiell övervägandet, säger Danielsson.
På regeringsnivå diskuteras en slags byteshandel där Thailand skulle få flygplan i utbyte mot jordbruksprodukter. Kycklingar har nämnts av en talesman, som erinrade om att kycklingar liksom Gripen kan flyga. . . 
Thailand vill ha helt nybyggda flygplan, inte begagnade eller tilläggsmoderniserade. Ett tjugotal Gripenplan är tänkta att ersätta dagens åldriga amerikanska F-5. Affären skulle vara värd 230 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor), enligt flygvapenchefen Kongsak Wantana som föredrar Gripen framför huvudkonkurrenten, rysktillverkade Suchoi Su-30. Thailändska militärdelegationer har under året studerat Gripen i Sverige. På F 7 i Såtenäs har två thailändska piloter utvärderat modellen, uppger Jas-flottiljens informationschef Håkan Brandt för TT:
-De flög tio pass var i Gripen. 
Ett nytt exportkontrakt för Gripen vore fördelaktigt för såväl svenska staten som Saab. Sverige har beställt 204 Gripen-plan, men behöver inte alls så många. Leveranserna av dem har också fördröjts av att svenska försvaret behöver spara pengar. Gripen har tidigare sålts eller hyrts till Sydafrika, Ungern och Tjeckien. Affärer diskuteras också med Bulgarien och Brasilien.
/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".