Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Saabs konkurs

Muller kräver Lofalk på skadestånd

Publicerat måndag 16 april 2012 kl 13.08
Förre Saab-vd:n Victor Muller under edgångssammanträde i Vänersborgs tingsrätt på måndagen om Saab. Foto: Björn Larsson Rosvall.

Victor Muller valde att lämna förhandlingarna inför edgången som ska hållas om Saabs dotterbolag Powertrain. Han försvann in i ett vittnesrum utan att tala med medier.

– Jag har ingen roll att spela i det här. Jag behöver inte vara med, sade han.

Däremot var högtalarna fortfarande på i medhörningsrummet, och det gick att höra Muller när han lämnade rättssalen.

Victor Muller kom in i rättssalen efter att journalisterna redan slussats in. Klädd i mörkblå kostym, med en halsduk runt halsen och en väska i handen, skyndade han in och satte sig bredvid tolken, en rad framför Guy Lofalk. Utan att hälsa på den forne rekonstruktören.

När han fick ordet framförde Muller ett krav på att det borde riktas en fordran mot Lofalk för en del av rekonstruktionsarvodet samt skadestånd mot Lofalk.

– För de skador han åsamkade bolaget, sade Muller.

Något exakt belopp kunde Muller inte ange. Han tog också upp att det enligt hans mening finns ytterligare fordringar mot tredje part gällande bland annat kontraktsbrott, som heller inte kunde preciseras i nuläget.

Guy Lofalk noterade i sitt block utan att ändra min.

Muller konstaterade också att som vd är det svårt att ha kontroll över alla detaljer så han var tacksam för att konkursförvaltarna kallat flera i den gamla ledningen.

Därefter avlade han ed och lovade på heder och samvete att bouppteckningen där skulderna upptas till 13 miljarder kronor och tillgångarna till 3,6 miljarder kronor är korrekt så vitt han vet, med reservation för de tillägg han gjort.

– Jag har ingen aning om vad han menar. Han har sagt en hel del på resans gång, säger Guy Lofalk apropå Mullers krav på skadestånd.

– Jag har aldrig varit med om att det ställs sådana krav på ett edgångssammanträde. Men det är väl ett utmärkt tillfälle att avleda uppmärksamheten, säger Lofalk.

Lofalk anser att fokus under edgångssammanträdet i stället borde ligga på Saabs stora skulder.

Han hävdar att han inte medvetet lämnade in rekonstruktionsrapporten just före edgångssammanträdet. Den kom in till tingsrätten klockan 17.02 i fredags.

– Det har tagit tid att få färdigt allting. Vi lämnade in den så snabbt vi kunde, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".