Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MARINAFALLET

Polisen: "Vi har ingen misstänkt"

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 15.02
Polisen: Analysen fortsätter av andra fynd
(2:37 min)
1 av 2
Marina Johansson från Spekeröd har varit försvunnen sedan 2010. Nu har kroppen hittats och identifierats.. Foto: Polisen.
2 av 2
Fyndplatsen kommer vara avspärrad tills den tekniska undersökningen är avslutad. Foto: Sveriges Radio P4 Väst

Det är Marina Johanssons kropp som hittats i skogen i Spekeröd den 14 april. Identifieringen gjordes med hjälp av tandkort och anhöriga är underrättade.
– Det fins andra fynd som är gjorda och den tekniska undersökningen av dem fortgår, säger polisens presstalesman Björ Blixer.

Vad de andra fynden är vill han inte gå in på av hänsyn till förundersökningen. Att Maria Johansson nu har identifierats ger nytt hopp om att kunna lösa mordet. Men Marinas tidigare sambo, som tidigare friats i både tingsrätt och hovrätt, är inte i dagsläget misstänkt och kommer inte kontaktas i nuläget.

– Nu blir det ett omtag i utredningen. I dagsläget har vi ett spaningsmord och ingen misstänkt person, säger Björ Blixer.

Fyndplatsen är fortfarande avspärrad och kommer att vara det fram tills den tekniska undersökningen är avslutad.

Om polisen lyckas knyta sambon till fyndet så kan det bli en ny rättegång.

– Då ska jag överväga att tillsammans med riksåklagaren gå till Högsta domstolen för att begära resning. Då blir det en ny rättegång i Hovrätten i Göteborg, säger kammaråklagare Per-Åke Kvarnström.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att det nu är viktigt att fastställa dödsorsaken.

– Kan den det så ger det ytterligare utredningsmöjligheter. Det absolut sämsta läget är om dödsorsaken inte med säkerhet skulle kunna fastställas, då hamnar man i ett mycket besvärligt utredningsläge, säger han.

Det har funnits kraftig kritik mot polisens arbete med fallet, och Sven-Erik Alhem håller med kritikerna.

– Det är väldigt tragiskt, det är en synnerligen befogad kritik och helt underkänt att det blivit på det här sättet. Sen kan man också säga att de missar som gjordes i brotssplatsundersökningshänseende, de fatala misstag som gjordes där, är i kombination med att polisen själva inte lyckats med att återfinna kroppen är väldigt olyckligt, säger han, men poängterar att det är väldigt slumpbetonat att hitta en kropp.

Särskilt allvarligt tycker han det är att polisen missade blodet i Marina Johanssons säng och kulhålet i väggen.

Detta har hänt

28 juli 2010: Sista gången man vet att den 31-åriga kvinnan setts i livet. Enligt åklagaren blev hon mördad, i sitt hem utanför Stenungsund, denna dag.2 augusti 2010: Kvinnan anmäls som försvunnen av sin mamma.
4 augusti 2010: Kvinnans tidigare sambo, en nu 38-årig man, anhålls som misstänkt för mord - men släpps efter några dagar.
Januari 2011: Nya hyresgäster i huset där kvinnan bott upptäcker en stor blodfläck i hennes säng, som polisen inte sett.
30 mars 2011: Ex-sambon grips igen och häktas på nytt nästa dag.
12 augusti 2011: Ex-sambon åtalas för mord.
31 augusti 2011: Ex-sambon släpps direkt efter rättegången i Uddevalla tingsrätt.
16 september 2011: Ex-sambon frias av tingsrätten.
15 december 2011: Ex-sambon frias även av hovrätten i Göteborg.
14 april 2012: Kvinnans kropp hittas av frivilliga, gömd under granar nära en skogsväg cirka en mil från hennes bostad. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".