Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Politik

Sofia Arkelsten byts ut

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 09.19
Martin Andreasson i Nyhetstimmen
(6:19 min)
1 av 2
Sofia Arkelsten. Foto:Peter Knutsson
2 av 2
Kent Persson. Foto: Moderaterna

Moderaterna byter partisekreterare.

Sofia Arkelsten, som varit partisekreterare i 18 månader, ersätts av Kent Persson, oppositionsråd i Örebro.

Martin Andreasson, moderat regionråd i Västra Götaland och ledamot i partistyrelsen, säger att det gick snabbt.

Och Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsledamot från Lilla Edet tycker inte partisekreterarbytet är tecken  på att Arkelsten misslyckats.

I M är det partistyrelsen som utser partisekreterare.

Tidigare har Sofia Arkelsten, som tog över som partisekreterare efter Per Schlingmann, varit i blåsväder, bland annat när hon hävdade att partiet var med och införde fri och lika rösträtt. Hon tog senare tillbaka uttalandet.

Hon ifrågasattes också 2010 för att ha tagit emot bjudresor och fick stark kritik från oppositionen.

Kent Persson, oppositionsråd i Örebro kommun, kommer att ersätta Arkelsten.

Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsledamot från Lilla Edet för Moderaterna i P4 Västs nyheter säger till P4 Väst att Sofia Arkelsten har varit en mycket omtyckt partisekreterare. Hon anser också att partiet har stort behov av utveckling och tror att efterträdaren Kent Persson kommer att klara av det uppdraget, och fortsätta i samma anda.

Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterar Kent Persson på en presskonferens just nu.

– Jag är glad och hedrad över mitt nya uppdrag, säger Kent Persson. Grundskälet till att jag har valt att tacka ja till uppdraget är att jag vill att vi ska vinna valet 2014.

Kent Persson är moderat oppositionsråd i Örebro och även förbundsordförande för Moderaterna i Örebro län samt ledamot i Moderaternas partistyrelse.

– Alliansen är viktig, säger Kent Persson, som vill fördjupa allianssamarbetet.

– Det handlar i grunden om att se samhällsproblemen och svara på dem. Det gör vi i allt väsentligt genom att gå ut och lyssna på människor, säger Kent Persson på pressträffen.

Han pekar på att det redan finns fem arbetsgrupper, som just nu förbereder partiets politik inför valrörelsen.

– Den viktigaste frågan inför valet 2014 är jobben. Moderaterna och alliansen har vunnit två val på jobbfrågan, säger han.

Fredrik Reinfeldt vill inte spekulera i vilket uppdrag Sofia Arkelsten, som inte deltar på presskonferensen, kan komma att få i partiet framöver.

– Vi återkommer till det, löd svaret.

– Hon vill ha delvis en annan inriktning på sitt liv och jobba med andra frågor.

Kent Persson säger på pressträffen att han ser ofrivilligt deltidsarbete för många kvinnor anställda i offentlig sektor som ett problem och får medhåll av Fredrik Reinfeldt i att detta är en viktig fråga att hantera.

Med månadslöner på 16 000-20 000 kronor upplever många att det är svårt att leva på sin lön, enligt Persson, som dock inte vill gå så långt som att införa lagstadgad rätt till heltidsarbete.

– Men det är viktigt att kvinnor får bättre arbetsvillkor och att kvinnor också kan leva på sin lön, säger Persson.

Martin Andreasson, regionråd i Västra Götaland och ledamot av partistyrelsen, säger till P4 Väst att han är överraskad över beskedet.

– Det kom plötsligt, säger han.

– Huvudsaken är att Sofia och Fredrik är överens. Partistyrelsen har inte varit med i processen att fatta beslutet.

Martin Andreasson har utsetts för att leda arbetet med förnyelsen av moderaterna, men han förnekar att han skulle ha något att göra med beslutet att byta ut partisekreteraren.

Om Kent Persson säger Martin Andreasson att han är en ödmjuk och lyssnande person. Han är lågmäld i sin kommunikation, men jobbar mycket med sociala medier, och påtalar ofta behovet av fortsatt förnyelse.

(TT/P4 Väst)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".