Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Bohuslän

Skräpiga stränder städades

Publicerat söndag 22 april 2012 kl 10.44
"Det såg förfärligt ut"
(1:16 min)
1 av 2
Anna-Karin Öjerskog Foto: Dan Ljungsvik och Maria Wingfors
Tjurpannans naturreservat Tanum Foto: Kusträddarna
2 av 2
Tjurpannans naturreservat Tanum Foto: Kusträddarna

Stränder utmed hela västkusten, från Strömstad till Simrishamn städades av Kusträddarna under lördagen i regi av Håll Sverige Rent.

Strömstad, Tanum, Sotenäs och Lysekils kommuner deltog i projektet med frivilliga krafter. På Råssö utanför Strömstad hade ett 70-tal personer, varav hälften barn, samlats. En av deltagarna på Rossö var Anna-Karin Öjerskog, ambassadör för Kusträddarna och världsmästare i segling från Västerlanda. Att det skulle finnas så mycket skräp hade  hon inte räknat med:

– Jag var chockerad - det såg förfärligt ut. Jag visste att det var illa och att det blivit sämre genom åren. Men att det var så illa hade jag aldrig kunnat föreställa mej.

Det skräp som de framför allt samlade ihop var plast, plast och åter plast:

– Det var mycket hårdplast, stora dunkar och plastbackar. Det var också väldigt mycket tunn plast: plastmuggar och plastpåsar som hade flutit iland väldigt långt.

Att det finns så mycket skräpå Bohusläns stränder är ett större problem än det man ser med blotta ögat menar Anna-Karin Öjerskog. Ute i havet finns stora mängder skräp som kommer från andra länder och som skadar havets djur och växter. Hon menar att det måste tas på allvar av regeringen:

– Det kommer hit via strömmar från övriga Europa och hamnar på grund av väder och vind i Bohuslän och vi får städa upp. Det måste upp på den politiska agendan. Regeringen måste ta ett stort ansvar och se till att det kommer upp på EU-nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".