Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bloggpappan döms till dagsböter

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 11.05
Pappan: "Jag håller inte med"
(1:23 min)
Bloggen på bilden har inget med åtalet att göra. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

I dag dömdes den man från Tjörn som lagt ut information om sin dotter på sin blogg på nätet till dagsböter. Tingsrätten gör bedömningen att pappan kränkt dottern genom att publicera bland annat en vårdnadsdom på sin blogg.

– Jag är inte förvånad, men det betyder inte att jag håller med om att jag skulle ha kränkt min dotter på något sätt, säger den dömda pappan till P4 Väst.

Mannen la ut en vårdnadsdom, förfrågningar till socialtjänsten om en barnavårdsutredning och ett polisförhör med dottern på sin blogg. Enligt tingsrättens dom är uppgifterna av rent privat karaktär och det är därför inte försvarbart att sprida uppgifterna på nätet. Att pappan velat uppmärksamma allmänheten på hur myndigheterna behandlat hans dotter och honom själv i samband med vårdnadstvisten hjälper inte anser tingsrätten. Assistentåklagaren Henrik Johansson tycker domen är intressant för framtida fall:

– Vad gäller brott mot personuppgiftslagen så finns det inte så mycket domar så givetvis är det intressant att få domar som behandlar ämnet. Sedan är det här ett specifikt fall som gäller publicering av vårdnadsdom och polisförhör, vilket är tämligen smalt område, säger han.

Tror du sådana här fall kommer att bli vanligare?

– Möjligen, nu är det här ett speciellt fall, men vi har ju mycket anmälningar om förtal på internet och möjligen då att man kan finna att det inte rör sig om förtal, men att det kan vara brott mot personuppgiftslagen, säger assistentåklagaren Henrik Johansson

Den dömda mannen överväger nu att överklaga domen.

– Jag har inte bestämt mig, men som det känns just nu så absolut, säger pappan till P4 Väst.

Personuppgiftslagen:

Personuppgiftslagen (PuL) trädde i kraft 1998 och har till syfte att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks när personuppgifter behandlas. Begreppet "behandlas" är brett, det omfattar insamling, registrering, lagring, bearbetning, spridning, utplåning, med mera. Personuppgiftslagen bygger på gemensamma regler som har beslutats inom EU, det så kallade dataskyddsdirektivet.

Källa: Datainspektionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".