Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Fler unga tjejer dricker sprit

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 12.53
Foto: Scanpix.

Nya siffror från can, centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, visar att bland tonåringar så är det fler tjejer än killar som dricker. Samtidigt visar en färsk enkät att det är lätt för de unga att få tag i alkohhol.

Sju av tio tjejer i åldern 15-17 säger att de har ganska eller mycket lätt att få tag på alkohol.

En ny undersökning som Prata Om Alkohol låtit göra på bloggplattformen Devote.se visar att alkoholen är oroväckande lättillgänglig för tonårstjejer.

Över tvåtusen tjejer i åldern 15-17 besvarade webbenkäten och hela 70 procent angav att de har mycket eller ganska lätt att få tag i alkohol.

Bilden av att det blir allt lättare för ungdomar att få tag i alkohol ger även Systembolaget, som menar att nätet och ny teknik ofta är orsaken.

Samtidigt uppskattar Tullverket att det varje dygn rullar in mer än en halv miljon burkar starköl och 65 000 flaskor sprit över svenska gränsen. Ny teknik och strömmen av okontrollerad öl, sprit och vin innebär en mer tillgänglig alkohol än någonsin.

Prata Om Alkohols nya mätning visar också att 6 av 10 tonårstjejer konsumerar så kallad smugglad alkohol, vilket kan förklara den lättåtkomliga alkoholen.

Nu står Valborg för dörren som många gånger är en startpunkt för första tonårsfyllan. Prata Om Alkohols nya undersökning visar att 60 % av tonårstjejerna kommer att dricka vid årets Valborg och det innebär att cirka 100 000 flickor i åldern 15-17 nu står inför en verklighet med mer lättillgänglig alkohol än någonsin.

– Idag visar studier från CAN att fler tonårstjejer dricker alkohol jämfört med killar i samma ålder. Tjejer är en större riskgrupp och därför är det extra alarmerande att de har så lätt att få tag på alkohol. Det är viktigt att vi tillsammans visar att ungdomar och alkohol inte hör ihop. Att unga dricker är ett stort problem och situationen blir än allvarligare när kontakten med organiserade smugglare och konsumtion av okontrollerad alkohol är så utbredd, säger Per Hazelius verksamhetsansvarig för Prata Om Alkohol.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".