Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Saabs konkurs

Vinst för Spyker efter Saabs konkurs

Publicerat söndag 29 april 2012 kl 23.23
Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

I Saab Automobiles konkursbo fattas över nio miljarder kronor och många fordringsägare får inte tillbaka en krona. Men Saabs förra ägare, Spyker, lyckas visa vinst på över 140 miljoner just tack vare Saabkonkursen.

– Det låter mycket märkligt. Att Spyker gör en vinst i den storleksordningen på Saabs bekostnad i konkursen. Men vi vet ju inte vad som ligger bakom. Vilka rättshandlingar som har upprättats mellan bolagen, säger Marie Karlsson-Tuula, docent i civilrätt och specialist inom konkursfrågor.

Innan den nederländska sportbilstillverkaren Spyker med vd:n Victor Muller i spetsen köpte Saab 2010 hade bolaget en lång rad av förluster bakom sig och det överlevde mest på grund av nya lån.

Efter Saabköpet stärktes aktien på Amsterdambörsen men nu är den nere på bottennivåer och handlas för ett tiotal ören.

Även i fjol gick Spykers själva rörelse back. Där blev förlusten 13,8 miljoner euro, motsvarande drygt 120 miljoner kronor.

Men ändå redovisar bolaget vinst på sista raden. I resultatrapporten, som enligt Muller publicerades klockan halvtvå natten till lördagen, skriver man att det blev en vinst 2011 på 16,2 miljoner euro, cirka 144 miljoner kronor. Orsaken är bland annat att Spyker förbättrade sitt resultat med 53,7 miljoner euro, nästan 480 miljoner kronor, genom Saabs konkurs.

I ett sms till TT förklarar Victor Muller vinsten med att General Motors preferensaktier i Saab tidigare bokfördes som skulder, och att dessa skulder genom Saabs konkurs nu är borta. Han hänvisar också till att mer att information kommer i måndagens årsredovisning.

Spyker har träffat flera avtal, bland annat med dotterbolaget Saab Great Britain, som har minskat skuldbördan väsentligt. Lån på 130 miljoner euro, cirka 1,2 miljarder kronor, har också gjorts om till onoterade aktier.

Victor Muller äger för tillfället över 30 procent av aktierna i Spyker, men för att undvika budplikt på alla aktier ska han se till att sänka ägarandelen före den 17 maj, enligt rapporten.

Spyker, som nyligen återtog sitt gamla namn efter att ha hetat Swedish Autombile (Swan) under Saabtiden, har 38 anställda i Zeewolde. Orderboken uppges vara välfylld. En Spyker C8 Aileron levererades i början av april.

I år har bolaget vid flera tillfällen tvingats ge ut nya aktier till fonden GEM — ett dyrt sätt att få in snabba pengar. Spyker säger sig diskutera med flera parter för att lösa frågan om finansiering på längre sikt.

I januari avgick hela styrelsen, utom Victor Muller, på grund av oenigheter kring finansieringen. Amerikanen Martin E Button har valts in som ordförande, men fortfarande söker man efter fler ledamöter.

Karin Olander/TT

Fakta: Spyker och Saab

  • Spyker Cars började tillverka exklusiva sportbilar i holländska Zeewolde runt 2000. 2004 börsnoterades företaget på Euronext i Amsterdam.
  • I februari 2010 köpte Spyker Saab Automobile från General Motors och bytte senare namn till Swedish Automobile.
  • Den 19 december 2011 försattes Saab Automobile i konkurs. I konkursboet fattas över nio miljarder kronor.
  • Spyker, som nyligen återtog sitt gamla namn, gjorde en vinst på cirka 144 miljoner kronor under 2011.
  • I januari 2012 avgick hela Spykers styrelse, utom Victor Muller, på grund av oenigheter kring företagets finansiering.
  • Företaget har 38 anställda.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".