Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vänersborg och Trollhättan

Politiker kör över lärarnas kritik

Publicerat fredag 4 maj 2012 kl 15.55
Paul Åkerlund, kommunalråd i Trollhättan. Foto: Elisabeth Cederblad/P4 Väst.

Gymnasielärarna i Trollhättan och Vänersborg är skeptiska till ett kommunalförbund för gymnasierna, vuxenutbildningen och gymnasiesärskolan i de båda städerna. Men politikerna hävdar att en sådan ny gemensam arbetsgivare skulle vara bra för både lärare och elever.

Lärarna Ingrid Karlsson och Annika Sager på Nils Ericsongymnasiet i Trollhättan tycker att osäkerheten är för stor, både kring den egna anställningen och villkoren för eleverna. Det säger de i dag till P4 Väst.

– Att alla program finns, även om det inte är så många sökande, anser jag att vi kunnat samarbeta kring ändå, säger Ingrid Karlsson.

– Hur blir tjänsterna, ska man åka emellan och undervisa på två orter?, undrar Annika Sager.

1 januari 2013 går gymnasier och vuxenutbildning i Trollhättan och Vänersborg över från kommunal regi till förbundet.

I dag har Lärarförbundet haft centrala förhandlingar, som inte ledde någonvart, säger ordföranden Linda Forssén till P4 Väst.

Och Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund säger att det visserligen är viktigt att ha lärarna med sig, men att det ändå är elevernas bästa som politikerna har i fokus.

– Det måste ändå vara det viktiga för oss politiskt, när vi ser att elevunderlaget viker kraftigt och vi ändå vill fortsätta att bedriva bra utbildning.

– Vi kanske inte har varit tillräckligt kommunikativa med varandra och vi får försöka råda bot på det.

En annan av lärarna på Nils Ericsongymnasiet, som inte tror på att det blivande gymnasieförbundet med Vänersborg höjer kvalitén på undervisningen, är Anna-Sara Engqvist.

– Jag känner att man försöker hitta en lösning som inte löser de problem skolan brottas med varje dag, nämligen att få eleverna godkända och behöriga.

Det är alldeles för många frågetecken kring kommunalförbundet, menar hon.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".