Strömstad

Två av tre skolor utan skolbibliotek

Publicerat tisdag 12 juni 2012 kl 15:23

Trots skollagens krav saknar många skolor i vårt område skolbibliotek, det visar statistik från Kungliga Biblioteket. I Strömstad har sju av elva skolor angett att de inte har något bibliotek.

– Det viktiga är att barnen får tillgång till litteraturen på ett eller annat sätt. Det kan ske genom att böckerna finns i den fysiska byggnaden, eller att personal servar med böcker, eller att barnen kan få komma till biblioteken. Det jag tycker är väsentligt är att vi löser den frågan på något sätt, säger Annelie Gollungberg, skolchef i Strömstads kommun.

I Strömstads kommun har bara gymnasiet och högstadiet skolbibliotek. I de yngre årskurserna, från förskolan upp till sexan, finns inte ett enda. I stället samarbetar skolorna med stadsbiblioteket som servar skolorna med böcker.

– Jag tycker det fungerar bra, men det är naturligtvis inte detsamma som om man hade haft ett bibliotek på skolan där man kunde gått dagligen och botanisera bland böckerna och se vad man vill läsa, säger Eva Bejhed, barnbibliotekarie i Strömstad.

Även om det saknas skolbibliotek i just grundskolan tycker Eva Bejhed att det är då det är som viktigast att barnen skaffar sig läsvanor.

– Det är det som är det grundläggande, det är här man ska göra stora satsningar för att tillhandahålla böcker och möjligheter till media på plats, säger hon.

Skriv ut

Dela

Användarkommentarer

Kommentera

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler