Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Familjeåterförening

"Man kan inte leva ensam"

Publicerat fredag 10 augusti 2012 kl 15.31
Fler familjer ska få återförenas
(2:15 min)
Mukhtar Ahmed hoppas på att få återförenas med sin familj genom DNA-test. Foto: Cajsa Vingros Carlson/P4 Väst

Att få vara med sin familj kan tyckas självklart, men för många är det är lång väg till en återförening efter att ha lämnat sitt land och familj.

– Jag har svårt att sova, äta och läsa, säger Mukhtar Ahmed.

Dessutom ber kommunerna runt om i landet om ekonomiskt stöd från staten för att kunna ta hand om det ökade antalet nyanlända.

Speciellt svårt är det för de som kommer från Somalia där det är ovanligt med giltiga id-handlingar. Men sedan januari i år har regeringen underlättat för de som saknar giltiga id-handlingar, nu kan man istället få hit sin familj genom ett DNA-test.

En av de som hoppas få hit sin familj snart är Mukhtar Ahmed från Trollhättan. P4 Väst träffade honom på Migrationsverket i Göteborg när han skulle lämna DNA.

Han har bott i Sverige i tre år nu, men hans familj befinner sig fortfarande i Kenya dit de tvingats flytta från hemlandet Somalia. Innan Mukhtar flyttade till Sverige jobbade han som lärare i bland annat engelska.

Nu pluggar han för att lära sig svenska så att han kan få jobb och försörja sin familj. DNA-testet är hans sista hopp för att få återförenas med sin familj.

– Man kan inte leva ensam, det är svårt. Jag har svårt att sova, äta och läsa. Jag tänker alltid på min familj.

Mukhtar Ahmed är bara en av många somalier som hoppas att DNA-testet kan göra att de får återförenas med sina familjer.

Nu har många kommuner svårt att ta hand om sina nyinflyttade. Trollhättan är en av dem och förväntar sig mellan 200 och 300 nyanlända sedan DNA-testet infördes i januari.

Trollhättan ber tillsammans med flera andra kommuner, som tar emot många nyanlända, om ekonomisk hjälp från staten.

– Vi tycker att det är bra att man har en generös hållning och hjälper människor som är illa ute.  Alla förstår vi att man vill förenas med sin familj. Men det är viktigt att man får en vettig sysselsättning och ett arbete. Då krävs det insatser för att klara detta, säger Paul Åkerlund, som är kommunalråd i Trollhättan, och fortsätter:

-- Kanske inte minst med tanke på människor från Somalia som ofta har en bristfällig utbildning. Staten måste vara med och ta större ansvar. Det tycker vi i alla dessa kommuner - att man skjuter över ett väldigt stort ansvar på en enskild kommun när det är staten som har stiftat regelverket.

Mukhtar Ahmed är full av hopp om att snart få återförenas med sin familj.

– Jag är mycket glad i dag för att kanske kan få återförenas med min familj. Jag hoppas att de kommer snart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".