Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mobbning vanligt på högstadiet

Uppdaterat torsdag 16 augusti 2012 kl 11.24
Publicerat torsdag 16 augusti 2012 kl 09.37

En av fem grundskoleelever i klasserna 6-9 uppger att de har utsatts för kränkningar under det senaste året. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) riktar nu skarp kritik mot de svenska skolorna för deras bristande antimobbningsarbete.

– Skolväsendet måste bli bättre både på att upptäcka och att förebygga mobbning. Och det är ett vuxenansvar att se till att prata om mobbning med barnen samt vidta åtgärder, säger utbildningsminister Jan Björklund till TV 4 Nyheterna.

Flera barn känner sig också otrygga i skolan visar Friends första årliga rapport. Inte minst på toaletter och i omklädningsrum, som enligt rapporten är skolans otryggaste platser. Över en tiondel av de tillfrågade barnen säger att de inte har någon i personalen att vända sig till då de blir kränkta. Nästan lika många säger att personalen inte reagerar när elever beter sig illa mot andra.

Enligt rapporten har 29 procent av eleverna i mellanstadieåldern under det senaste året utsatts för kränkningar. Den vanligaste orsaken till kränkningarna är sport, kläder, musik och intressen.

-Det är höga siffror och det visar på ett stort samhällsproblem. Skolorna, men framförallt kommunerna och andra ägare till skolorna måste agera mer för att få stopp på mobbningen och kränkningarna, säger Lars Arrhenius som är generalsekreterare på Friends.

Enligt Lars Arrhenius är det viktigt att de som är ansvariga för skolorna ser till att det finns tillräckligt med resurser för att kunna jobba med de här frågorna och att personalen är utbildad. -Jag tror att det finns en allmän syn i samhället att man faktiskt får tåla lite skit när man går i skolan. Men mobbning påverkar en elev mycket starkt och man klarar inte av att ta in det som lärs ut, säger Arrhenius.

Lars Arrhenius har tidigare varit barn- och elevombud och träffade då många mobbade barn som mådde psykiskt dåligt. -Många barn blir väldigt pressade och uttrycker till och med att de inte vill leva längre. För många påverkar de dem sedan hela livet, vilket kan få stora konsekvenser. Jag blir ofta kontaktad av vuxna som blivit utsatta för mobbning under deras skoltid och det har påverkat hela deras liv, säger Arrhenius.

-Det är jättehemskt att det ser ut så här, men det är inte förvånande för det är precis samma sak som vi har hört, säger Annika Landin som är ordförande för Föräldraalliansen i Göteborg.

Föräldraalliansen Sverige är en nationell intresseorganisation för föräldrar och föräldraföreningar. I Göteborg, Stockholm, Haninge och Tyresö finns regionala allianser som samordnar föräldraföreningar i sina respektive kommuner. -Jag hör ju också vad mina barn säger och de berättar om att de hör taskiga och nedsättande ord och jag tror också det har ökat i och med Facebook och sms, säger Annika Landin.

TT: Vad tycker du bör göras? -Det behöver finnas fler aktiva lärare som kan vara ute mer och titta till vad som händer på rasterna, säger Annika Landin, förälder och ordförande för Föräldraalliansen i Göteborg.

/TT

Iris mobbades och våldtogs – fick inget stöd

Arkivbild Foto: Janerik Henriksson/ Scanpix

Iris blev mobbad genom hela högstadiet och gymnasiet. Det gick så långt att hon blev våldtagen av sina mobbare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".