Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Terrordåden i Norge

Anders Behring Breivik döms till fängelse

Uppdaterat fredag 24 augusti 2012 kl 11.35
Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 09.07
Domen mot Breivik läses upp
(1:26 min)
1 av 2
Anders Behring Breivik anländer med ett leende på läpparna till rättssalen. Foto: Heiko Junge/Scanpix.
2 av 2
Överlevande tillbaka på Utöya 20 augusti 2011. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix.

Anders Behring Breivik är straffrättsligt tillräknelig och döms till fängelse, dömer Oslo tingsrätt. Breivik döms till 21 års fängelse.

Anders Behring Breivik är straffrättsligt tillräknelig och döms till fängelse, dömer Oslo tingsrätt.

Klockan 10 kom det historiska utslaget i Oslo tingsrätt.

Breivik är alltså ansedd som tillräknelig och döms till 21 år i förvaring med möjlighet till förlängning.

Han tog emot straffet först med ett leende lekande på läpparna, sedan allt allvarligare.

P4 Väst träffar norrmännen Linn Haland och Hermund Haland. 

– Först blev jag lite lättad att det var det som blev utfallet, att han är tillräknelig, säger Linn.

– Jag tror att folket är glada att det blev en punkt på det här och att han faktiskt kan dömas som tillräknelig, säger Hermund.

Hermund säger att det har varit en stor debatt om Breivik ska räknas som tillräknelig eller inte. Att han döms till fängelse, tror Hermund Haland betyder att man kan sätta punkt.

– Jag tror att vi nu kan tänka framåt och bygga vidare på något som har en stark sammanhållning. Jag tror att, med tanke på den utveckling vi ser också i Europa, det är viktigt att vi vaknar lite och tar den galenskapen på allvar. Vi har nog varit lite naiva i Norge, säger Hermund till P4 Väst.

När domare Wenche Elisabeth Arntzen bett alla i salen att sätta sig ned fortsatte hon med att läsa om Breiviks familjeförhållande och bakgrund.

När domen blev läst kramade AUF-ledaren Eskil Pedersen dem som sitter närmast. Han såg lättad ut, liksom de runt honom från anhörigföreningen.

Domen innebär att Breivik kommer att tillbringa åtminstone de närmaste decennierna på Ila fängelse och förvaringsanstalt utanför Oslo. Där finns en nybyggd avdelning för honom med tre celler för att sova, arbeta respektive träna. Han kommer inte att ha kontakt med andra fångar.

Enligt domen var Breivik straffrättsligt tillräknelig för handlingarna den 22 juli. Hur de kommit fram till det ger sig under dagen när domskälen gås igenom.

Formellt är minimitiden tio år, men ingen räknar med att den bestämmelsen blir aktuell för Breivik. Straffet på 21 års förvaring är strafflagens strängaste. Det kan förlängas med fem år i taget, så länge han bedöms utgöra en fara för samhället.

Om Breivik står vid sitt ord kommer han inte att överklaga straffet. I så fall är rättsprocessen mot Norges värsta terrorist över och landet får ro att gå vidare.

Hade Breiviks dömts som otillräknelig skulle han ha överklagat eftersom han inte ville att han extrempolitiska handlingar skulle förklara som galenskap.

Steffen Fjärvik, journalist på NRK, berättade under morgonen för P4 Väst hur domen kommer prägla Norge under dagen.

– Det är en spänning och förväntan. Det ska ju ske en utlösning av en sak som vi har väntat på ett resultat av sedan den 22 juli i fjol. Det är en viktig dag och det är inget tvivel om att detta blir en dom som blir läst, granskad, förd in i historien och diskutera i många, många år, sade Steffen Fjärvik till P4 Väst under morgonen.

Klockan 10 kommer domen, hur kommer det se ut i Norge då?

– Jag tror vi får se en del bruk av mobiltelefoner. Jag tror att belastningen på webb-tv på arbetsplatser kommer att vara stor. Det är uppenbart att detta bemöts med stort intresse.

– Vi kommer stå stilla ett tag, sade Steffen Fjärvik.

TT/P4 Väst

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".