Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Antidemokrati - "börjar i skolan"

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 17.18
Hör Staffan Lindberg intervjuas i Puls
(11 min)
Staffan Lindberg tror att de nya tendenserna beror på skolreformerna. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Var femte svensk ungdom mellan 18 och 29 år kan överväga att rösta mot sina principer för en summa pengar. Det säger en studie från World Value Survey som utförs var femte år.

I den internationella undersökningen, som utförts på samma sätt i Sverige sedan 1981, kan man se att antidemokratitiska åsikter ökar. Något som Staffan Lindberg, docent i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och ansvarig för World Value Survey-studien i Sverige, tror beror på förändringen i den svenska skolan.

Han menar att det beror på kommunaliseringen, friskolereformen och det fria skolvalet. System som Lindberg menar har gjort det så att en grupp fått det bättre, med bättre utbildning, och detta på bekostnad av en annan grupp som fått det sämre. Han menar också på att den eftersatta gruppen tappar förhoppningen för systemet.

– Jag är djupt oroad av de resultat vi ser i undersökningen. Jag är också oroad över att politiker och samhälsdebattörer inte ser den här kopplingen. Där man skapar ett system som sänder ut ett budskap till ungarna att vissa har rätt till ett bättre liv än andra, och att man tror att det inte ska ha någon effekt i hur de ser det politiska systemet, säger Staffan Lindberg.

I undersökningen deltog cirka 1200 ungdomar mellan 18-29 år, dom fick svara på 250 frågor om demokrati och diktaturfrågor.

– Vi hade inte förväntat oss resultatet, vi slängde in frågorna på skoj men resultaten var inte lika roliga att se. När vi har analyserat datan som samlades in så ser vi att förklaringer är att utbildningsnivån är för låg.

Är det er egen teori eller finns det bevis på att det hänger ihop?

- Vi lägger fram det som en hypotes, en möjlig förklaring. Sen gör vi en analys om för att se om den stärks eller inte när vi granskar den, i hårda termer kan vi inte bevisa den.

Hur står sig den här undersökningen när det gäller dom svenska rent internationellt?

- Rent generellt sett så svenskar ett starkt stöd för demokrati. Dom här ungdomsgrupperna visar upp ett nytt beteendemönster där stödet sviktar, det är inte unikt för sverige men framträdande i svenska fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".