Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemtjänstens personal i Lysekil får allt stöd de vill ha efter bränderna

Publicerat söndag 26 maj 2013 kl 08.00
Uppdaterat söndag 26 maj 2013 kl 11.56
Polisen: "Vi samlar material"
(3:20 min)
1 av 5
Foto: Räddningstjänsten Mitt Bohuslän
Foto: Räddningstjänsten Mitt Bohuslän
2 av 5
Foto: Räddningstjänsten Mitt Bohuslän
Utbrunnen bil i Lysekil. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst
3 av 5
Utbrunnen bil i Lysekil. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst
Polisen säkrar spår efter bränderna. Foto Jörgen Winkler/P4 Väst
4 av 5
Polisen säkrar spår efter bränderna. Foto Jörgen Winkler/P4 Väst
Räddningstjänsten bärgar de utbrända bilarna. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst
5 av 5
Räddningstjänsten bärgar de utbrända bilarna. Foto: Jörgen Winkler/P4 Väst

Polisen har fortfarande inte gripit någon efter den upploppsliknande händelsen i Lysekil natten till söndag. Maskerade ungdomar utrustade med bränsledunkar och molotovcoctails ska ha bränt upp flera av hemtjänstens bilar samt kastat sten på polis när de kom till platsen. Kommunen hade krismöte på måndagsmorgonen och nu ger de allt stöd hemtjänstens personal vill ha.

Vad tycker du? Kommentera här!

– Hemtjänstpersonalen är de första vi tänker på i det här läget. Det är en hemsk upplevelse och vi har gått igenom med deras ansvariga chefer vilket stöd de får och de får allt stöd de vill ha. Jag vet att vi har en bra organisation som kan gå in och stödja, säger kommunchefen Lena Fischer.

Under morgonen höll tillförordande ordförande i kommunstyrelsen, moderaten Mats Karlsson ett möte med politiker och tjänstemän om hur de ska hantera situationen. För polisen fortsätter spaningsarbetet.

– Vi ska söka nya vittnen som möjligtvis kan ha ett någonting, säger Daniel Kannerberg som är inre polisbefäl i Uddevalla.

Oroligheterna som började under natten fortsatte fram till söndagsmorgonen. Inga personer ska ha skadats men minst tre bilar blev helt utbrända och flera andra har tagit skada.

Lysekilsborna har reagerat med rädsla och vrede på aktionerna. Ett par boende i området larmade polisen. De vill på grund av oro inte gå ut med namn men berättar för P4 Väst att det var 10-15 personer som pangade rutor och efter varje ruta jublade gänget och triggade varandra att fortsätta.

Enligt inre befäl i Uddevalla handlar aktionen sannolikt om en reaktion på de liknande händelserna i Stockholmsförorten Husby.

– De har hängt på några andras upptåg fast i mindre skala känns det som, säger inre befäl Jonni Andersson till P4 Väst.

Vice ordförande i kommunstyrelsen Mats Karlsson (M) delar Jonni Anderssons inställning.

– Många gånger verkar det som om saker är smittsamt. Man ser det i media och så ska man vara lika häftiga och kunna göra samma saker, säger Mats Karlsson.

Mats Karlsson fick veta vad som hänt tidigt under söndagsmorgonen och berättar att han reagerade med sorg över beskedet.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".