Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fiskare vill skjuta upp utkastförbud

Publicerat fredag 7 juni 2013 kl 05.34
Jan-Olof Hellberg fiskar räka tillsammans med sin bror Nils-Arne i Kosterfjorden. Foto Jörgen Winkler SR Väst

Förslaget från Havs- och Vattenmyndigheten om att införa förbud mot utkast av fisk i Skagerrak redan den 1 januari nästa år rör upp känslorna hos många fiskare på Västkusten.

Jan-Olof Hellberg fiskar räka i Kosterfjorden tillsammans med sin bror Nils-Arne med båten Eros och Resö är hemmahamn.

De har länge använt trålar som selekterar eller som tar bort det mesta av fisken man inte vill ha med, men utvecklingen är inte klar.

De motsätter sig inte själva idén med förbud mot utkast men tidpunkten och metoderna att övervaka förbudet.

- Åtta kameror per båt när vi lever här mer än 50 procent av vår tid, jag tror bara kamerorna kostade 100 000 kronor, vem vill ha det, frågar Jan-Olof Hellberg retoriskt.

Och det ska ni betala själva?

- Det verkade så. Kanske det gick att få bidrag, kanske inte helt omöjligt, men sedan har du en driftskostnad på detta, inte bara på kameror och system utan det sitter ju faktiskt någon som ska titta på allt det här. Vem ska betala de här lönerna, frågar sig Jan-Olof Hellberg.

Jan-Olof Hellberg befarar att många mindre fiskefartyg inte kommer att få råd med övervakningsutrustningen när det dessutom kan bli mindre betalt för fångsten när allt ska föras iland och en del kommer att gå till djurfoder.

- Man skulle ha väntat med utkastförbudet i några år och sagt att nu får näringen ta sitt ansvar, ni får jobba intensivt och vi ska stötta er med medel, säger Jan-Olof Hellberg och fortsätter.

- Om vi inte får till selektiviteten så kommer vi att ta mycket mer på biomassan i havet för att göra fiskfoder med et utkastförbud, vilket ändå måste vara helt fel väg i en förvaltning, säger Jan-Olof Hellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".