Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rabarberpaj med muskot och ingefära

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 15.51
Rabarberpaj. Foto: Lotta Hellström

I dag blir det paj för hela slanten, när Lotta Hellström får bestämma! En härlig rabarbersmulpaj och en frisk jordgubbspaj med lime.

Rabarbersmulpaj

500 gr skivade rabarber
1-2 dl socker, smaka på rabarbern ibland är de jättesyrliga
1 tsk ingefära eller muskot riven

100 gram smör eller margarin
2 msk socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl cornflakes eller havregryn

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg rabarberna i en ugnsfast form, strö på sockeret och ingefäran eller muskoten. Blanda samman pajdegsingredienserna och fördela över pajen.
Baka i ca 30 minuter till rabarbern mjuknat och smulorna torkat.

Jordgubbspaj

Förbaka ett pajskal enlig följande;

3 dl mjöl
1 dl tärnat smör
1 nypa salt
1 msk vinäger
½ uppvispat ägg
1/3 dl iskallt vatten

Arbeta samman allt till en deg och kavla ut klä en form med degen och grädda i ca 25 minuter i 175 gradig värme. Låt svalna.
Massor av jordgubbar i klyftor.

1½ dl vaniljkräm (färdig eller hemmagjord)
1½ dl hårt vispad grädde
1 msk limesaft
1 msk socker
rivet skal av en lime

Lägg de delade jordgubbarna att marienera i socker/lime saft blandningen, minst 30 minuter.
Blanda samman vaniljkräm och grädde bred detta i det svala pajskalet.
Lägg ned bären i pajen, pynta med det rivna limeskalet. Saften som blir kvar är god att ringla över pajen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".