Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kan bli 500 nya jobb när Benders köper Volvo PV:s gamla fabrik

Uppdaterat torsdag 13 juni 2013 kl 16.43
Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 19.27
" Det genererar förhoppningsvis många arbetstillfällen"
(5:24 min)
1 av 4
Benders VD, Ove Bender, med en modell över området som han köpt. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio P4 Väst
2 av 4
Volvo PV:s Walter Fortgens är nöjd med den nya ägaren av området. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio P4 Väst
3 av 4
Mikael Johansson IF Metall Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio P4 Väst
4 av 4
Pininfarina i Uddevalla. Foto: P4 Väst.

Benders, som är producent inom bland annat granit, köper Volvo PV:s bilfabrik i Uddevalla. Företaget siktar på att utveckla området med både egen produktion och andra verksamheter för externa hyresgäster. Vd Ove Bender säger till P4 Väst att han hoppas på 400 till 500 nya arbetstillfällen.

VAD TROR DU OM DE NYA ÄGARNA? KOMMENTERA!

– I och med att vi kommer hyra ut till externa föetag, så genererar det förhoppningsvis många arbetstillfällen, säger Benders vd Ove Bender till P4 Väst.

Hur många är det i din värld?

– Som vi ser det så är det upp till 400, 500 arbetsplatser. Det skulle förvåna mig om det inte blir så många.

Kan det bli ännu fler?

– Ja, det kan det absolut bli. Det är så stora ytor och det är klart att vårt mål är att fylla lokalerna, säger Bender.

Området omfattar ungefär 1,5 miljoner kvardratmeter och 100 000 kvardratmeter produktionsyta inomhus. Företaget Benders förvärvar det totala markområdet samt hela fastighetsbeståndet.

– Det är fantastiskt för oss. Volvo har sett till att anläggningen är i mycket gott skick och vi hoppas kunna fortsätta att utveckla området med både egen produktion och andra verksamheter för externa hyresgäster, säger Benders vd Ove Bender till P4 Väst.

– Anläggningen ligger väldigt bra logistiskt för oss.

Redan nu är det klart att Posten ska hyra in sig i fastigheterna och det finns fler intressenter.

– Det finns en fem sex andra alternativ som har kommit väldigt långt. Det är både industri och importföretag, det finns olika typer av bolag. Men de vi har kommit längst med är industri. Det kommer bli liv i luckan här väldigt snart, säger Bender till P4 Väst.

Benders köpte Bohusläns Kooperativa Stenindustri 2012 och det var enligt företaget starten på en långsiktig satsning på svensk granit som nu fortsätter genom köpet av bilfabriken. Där planerar företaget bland annat en anläggning för bearbetning och förädling av granit.

– Vi tror på svensk granit, säger Ove Bender till P4 Väst.

Från Volvo PV:s sida är man nöjda med att nu ha en köpare.

– Vi är väldigt nöjda med köparen. Vad är mer bohusländskt än granit, säger Walter Fortgens till P4 Väst.

Fortgens, som har jobbat för Volvo PV med försäljningen av fabriken, säger att det har varit viktigt att hitta ett företag med industriell grund.

– Det har tagit lite tid. Vi bestämde oss ganska tidigt att vår prioritering för att göra avvecklingen på bästa sätt är att säkra att vi kan återanvända anläggningen för industriell ändamål och därigenom skapa förutsättningar för våra anställda att få nya jobb. Vi tycker med dagens lösning att vi har uppfyllt de kriterierna, säger Fortgens till P4 Väst.

Volvo PV ska lägga ner fabriken och produktionen av cabrioleten C70 slutar runt midsommar. Sedan vi årsskiftet kommer Benders att ta över fabriken.

Köpeskillingen är inte offentlig.

Fackförbundet IF Metall är glada att det nu finns en köpare.

– Det är oerhört positivt att ett företag satsar på det här viset när det gäller ny industriell tillverkning, säger Mikael Johansson som är ombudsman på Metall Bohuslän-Dal.

Vad betyder för Metalls medlemmar?

– Det innebär nya arbetstillfällen och det kan inte vara annat en mycket positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".