Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olika regler gäller för danska och svenska fiskare i Skagerrak

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 16.06
"Skrota fiskeavtalet med Danmark"
(1:25 min)
Den socialdemokratiske riksdagsmannen Jan-Olof Larsson ställer krav på att fiskeavtalen med Danmark ska omförhandlas. Foto Jörgen Winkler SR Väst

"Riv upp fiskeavtalet med Danmark!" Det är ett krav från den socialdemokratiske riksdagsmannen Jan-Olof Larsson som vill diskutera det med landsbygdsministern men Eskil Erlandsson är för upptagen.

– För mig innebär en region såsom Skagerrak att de som fiskar i regionen kommer överens om vilka regler som ska gälla och så följer alla dem, säger Jan-Olof Larsson.

Idag har sju länder fiskekvoter i Kattegatt och Skagerrak och Sverige med Eskil Erlandsson i spetsen kämpade i EU:s fiskeförhandlingar för ett totalförbud mot utkast av fisk i de vattnen.

All fångst som kommer upp på båten ska föras iland oavsett vad det är och hur mycket fiskaren får betalt var och är inställningen.

Men EU-länderna kunde inte komma överens så det blev inget förbud.

Då gick regeringen vidare och kom överens med bara Danmark om att införa ett sådant förbud i början av nästa år i Skagerrak och Kattegatt. Men konsekvenserna kan bli ödesstigra menar Jan-Olof Larsson.

– Svenska fiskare klarar inte av att amortera och betala för sina båtar under de här förutsättningarna när de andra har helt andra, det håller bara inte, säger Jan-Olof Larsson.

Nu börjar förhandlingar mellan de olika länder som har kvoter i Nordsjön och Jan Olof Larsson menar att regeringen då ska passa på och riva upp avtalet med Danmark och skaffa alla fiskare samma förutsättningar i Skagerrak som det blir i Nordsjön och skickar en passning till Eskil Erlandsson.

– Jag hoppas han släpper prestigen och säger det att jag ska tala med min danska kollega, vi ska naturligtvis ha så bra ekologiska förutsättningar att fiska som möjligt och vi ska vara tuffa när det gäller regelverket men vi ska följa det alla andra gör, säger den socialdemokratiske riksdagsmannen Jan-Olof Larsson.

Vi har sökt Eskil Erlandsson för en kommentar men inte lyckats nå honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".