Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Morgon

Västkustsk och fransk picknickfrossa

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 09.36
Picknick med vänner
(0:58 min)

Havtornsill, färskpotatiskräm och kavringscrisp är några av de sakerna vi hittar i korgen när kökschefen Catrin Åberg kommer med sina bästa förslag till picknickkorgen. Men viktigast av allt är att avnjuta picknicken med gott sällskap tycker hon. Recepten hittar du här.

Västkusten i mitt hjärta är en korg där fisk och skaldjur har huvudrollen tillsammans med enkla somriga tillbehör med rena smaker.

Havtornssill

Ingredienser

200 g inläggningssill

1 st morot i strimlor

1 st silverlök i strimlor

0.5 dl havtorn

4 st lagerblad

1 st stjälk citrongräs, i bitar

Inläggningslag:

2 dl ättikssprit, 12 %

6 dl vatten

4 dl socker

2 st kanelstänger

4 st lagerblad

10 st vitpepparkorn

10 st kryddpepparkorn

8 st hela torkade nejlikor

10 st korianderfrön

4 st morötter, tunt skivad

2 st silverlökar, tunt strimlad

 

Gör så här

1. Skär sillen och grönsakerna i bitar.

2. Varva sill, havtorn, grönsaker och kryddor i burkar eller krus.

3. Sila och häll över inläggningslag. Låt stå i kyl i 2 dagar.


Kaviarröra

Ingredienser

2 dl creme fraiche

1 dl philadelphiaost

2 msk Kalles kaviar

1 finhackad schallottenlök

1 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad dill

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till en fin kräm.

Färskpotatiskräm

Ingredienser

½ kg kokad färskpotatis

2 finhackade schalottenlökar

½ dl finhackad gräslök

½ dl philadelphiaost

2 msk smält smör

Salt och peppar

 

Gör så här

Mosa potatisen och blanda ner alla anda ingredienserna och rör tills krämen är jämn. Smaka av med salt och peppar.


Kavringscrisp

Skär en kavring i tunna skivor lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper, ringla lite olivolja över och strö lpå ite fänkålsfrön och flingsalt.

In i ugnen på 200g tills de stelnat lite. Låt svalna.


Inkokt lax

500 gram laxfilé

0,5 dl vit vinäger

0,5 dl  socker

3 dl  vatten

1 msk  salt

1 laxsida (1 laxsida motsvarar 3-5 kg)

2 rödlökar

2 morötter

3 l vatten

2 dl ättiksprit (12%)

1 msk vitpepparkorn

10 kryddpepparkorn

8 lagerblad

2 msk salt


Gör så här

Skala och skär löken i klyftor och morötterna i slantar.

Koka upp vatten, ättika, kryddor och morotsslantar. Koka i ca 15 minuter. Lägg i löken efter ca 5 minuter.

Sätt ugnen på 125°C.

Skär av ca 1 dm av stjärtbiten, jämna till huvudänden. Skär laxen i mindre portionsbitar och lägg dem i en form. Häll på så mycket lag att det täcker. Beroende på formens storlek kan det bli lag över. Lyft med en stekspade så att det kommer vätska under laxen, annars är det risk för att den fastnar i formen.

Ugnskoka i ca 1 timme. Ta ut och låt svalna i spadet


Saffransaioli

3 vitlöksklyftor

2 äggulor

2,5 dl rumsvarm olja

0,5 g saffran

0,5 tsk salt


Gör så här

Pressa vitlöksklyftorna i en skål. Rör ner två äggulor. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle. Rör flitigt hela tiden.

Smaksätt med saffran och salt.


Rabarbermuffins

Ingredienser

150 g rabarber

2 1/2 msk + 1 dl strösocker

100 g rumsvarmt smör

1/2 msk vanilljsocker

2 st ägg

1 dl mjölk

2 1/2 dl vetemjöl, (150 g)

2 tsk bakpulver

100 g vit choklad

1 tsk mortlade kardemummakärnor / 20 stycken

125 g rumsvarmt smör

2 dl rörsocker

3 ägg

1 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk stött eller malen kardemumma

1,5 dl gammaldags mjölk, 4% eller standardmjölk

1 tunt skivad rabarberstjälkar


Gör så här

Ställ muffinsformar på en plåt eller i en långpanna. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Häll i mjölken och rör ordentligt. Fördela smeten i formarna.

Vänd rabarberbitarna i lite socker och stick ned dem i smeten. Grädda cirka 15 minuter i 200grader



FRANSKA KORGEN

Frankrike ligger ju mig väldigt varmt inte bara i hjärtat utan i hela min kropp och själ. Denna korg är full med smaker främst i från södra Frankrike där råvarorna är som allra bäst denna årstiden.

  • Baguetter (allra viktigast)
  • Rillette
  • Cornichons
  • Franskpotatissallad med dragon
  • Tomatpaj
  • Kycklingklubbor med rosmarin
  • Grillad oxfilé provencal
  • Päronkompott
  • Roquefortost
  • Chokladmuffins med hallon

Dryck; Rosevin och ett sötare dessertvin


Rillette

(3-4 burkar)

Ingredienser

1 kg färsk fläsksida

100–200 g gåsfett, ankfett eller ister

2 st lagerblad

4 st enbär

5 st kryddpepparkorn

några kvistar färsk timjan

3 dl hemgjord fond*

0.5 dl calvados

0.5 msk salt

Salt och svartpeppar efter smak

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Skär fläsket i 2 centimeter stora tärningar och bryn det lätt i lite av gåsfettet.

3. Mortla de torra kryddorna och lägg dem tillsammans med fläsket, hälften av gåsfettet, timjan, fond, Calvados och salt i en ugnsfast gryta men spara några timjanstjälkar.

4. Låt fläsket puttra i ugnen i 3 timmar. Häll av vätskan i en skål och försök separera fett och buljong i varsin skål.

5. Ta upp timjanstjälkarna, dra isär köttet med gafflar och rör så att det blir ett jämnt köttmos.

6. Späd sedan med den sparade buljongen och en del av fettet och rör så att rilletten blir fuktig men inte blöt. Smaka eventuellt av med mer timjan, kryddpeppar, salt och svartpeppar.

7. Fyll fina glasburkar med rilletten – se till att det inte blir luftbubblor i – och häll resten av det smälta gåsfettet över för att konservera rilletten något.



Franskpotatissallad med dragon

Ingredienser

10-12 potatisar, ca 800 g

1 st röd lök

3 msk kapris

2 msk ljus vinäger

0,5 tsk salt

peppar

(1 tsk dragon)

1-2 tsk fransk senap

3 msk olja

2 msk vatten

0,5 dl finskuren persilja eller 2 msk färsk timjan


Gör så här

1. Skala, eller skrapa om du använder färskpotatis, och koka potatisen.

2. Blanda ingredienserna till vinägrettsåsen.

3. Skala och hacka löken fint.

4. Skiva potatisen medan den är varm. Lägg potatis, lök och kapris i en skål och häll vinägrettsåsen över. Blanda försiktigt.

5. Täck över potatissalladen och låt den stå kallt tills den ska serveras. Blanda i persilja och/eller timjan.

Tomatpaj

Pajdeg

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

150 g kylskåpskallt smör eller margarin

2 msk iskallt vatten


Sås

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk olja

6 tomater eller krossade tomater (6 tomater motsvarar 1 burk krossade tomater à 400 g)

1 dl grovhackad basilika (1 dl motsvarar ca 1 kruka)

2 msk tomatpuré

salt och peppar

Fyllning

1 kg färska tomater gärna med blandade färger och former

4/5 tsk salt

1msk färsk finkackad timjan och 1msk färsk hackad basilika

1 msk olivolja

några kvistar färsk timjan och basilika till dekoration


Gör så här

Pajdeg: Börja med degen. Hacka snabbt mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt det kalla vattnet och arbeta samman till en deg. Lägg degen att vila i minst 1 timme i kylskåp (den kan gärna ligga över natten).

Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Låt fräsa mjuk i olja i en stekpanna utan att ta färg.

Ta bort skalet från tomaterna (går lättast om man först doppar dem i kokande vatten tills skalet spricker). Dela tomaterna i 4 delar och lägg dem i pannan med löken.

Tillsätt basilika, tomatpuré, lite salt och nymalen svartpeppar. Rör om. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i ca 30 minuter. Smaka av. Låt svalna. Ställ kallt.

Sätt ugnen på 200°C.

Ta ut degen från kylskåpet och tryck hastigt ut den i en pajform, ca

27 cm i diameter (för 6 port).

Nagga degen med en gaffel och förgrädda ca 15 minuter - det gör inget om kanterna faller ner under gräddningen. Så här långt kan pajen förberedas.

Bre ut såsen i ett jämnt lager på pajens botten.

Fyllning: Halvera tomaterna till fyllningen och lägg dem i pajformen.

Strö över timjan, salt, olja och ta gärna ett par tag med svartpepparkvarnen.

Grädda i 30-45 minuter eller tills tomaterna bubblar och fått fin färg.


Kycklingklubbor med rosmarin

1kg kycklingklubbor

2 apelsiner

1 dl honung

1 kruka färsk rosmarin

2 finhackade solo vitlökar

olivolja

salt peppar

Tag aluminium och fäst runt den nerde delen av kycklingklubborna (Lättare att äta dom då). Lägg dom sedan i en ugnsfastform och dela apelsinerna i klyfter och pressa över och låt ligga kvar i formen.

Tillsätt rosmarinen finfördelad, ej hackad, och honung, lite olivolja, salt och peppar. Blanda allt ordentligt och baka av på 200 grader i ca 30 minuter eller tills gyllenbruna. Rör om ett par gånger under tiden.


Grillad oxfilé med olivdressing

Den här rätten kan absolut serveras kall. Men är godast ljummen. Gör gärna klart och skär upp köttet precis före servering. Annars kan du skiva upp köttet och lägga skivorna ihop så håller de färgen bättre.

Lägg i en lufttät burk, dressingen separat.

4–6 portioner


OLIVDRESSING:

2 tsk fransk senap

1 riven vitlöksklyfta

2 tsk pressad citron

1 dl olivolja

1/2 dl gröna oliver med kärna, urkärnade och hackade

2 msk hackad bladpersilja och 2 msk hackad basilika

Köttet:

700 g hel oxfilé

Flingsalt

Nymald svartpeppar

1. Olivdressing: Börja med att röra ihop ­ingredienserna till dressingen och låt den vila i rumstemperatur.

2. Putsa köttet och grilla eller stek det runt om till en innertemperatur av max 60 grader för medium. Salta och peppra. Låt köttet vila i folie i tio minuter. Skiva köttet tunt, salta och peppra mellan skivorna och skeda över dressingen


Päronkompott

4 Anjou päron

2 kanelstänger

2 lagerblad

2 dl vatten

2 dl halvtorrt vitt vin

½ dl honung

Kärna ur men skala inte päronen. Tärna dom i små bitar och lägg i en gryta tillsammans med övriga ingredienser.

Låt småkoka utan lock tills päronen är mjuka. Låt svalna innan servering.


CHOKLADMUFFINS MED HALLON

1 ägg

1 3/4 dl strösocker

75 g smör

1 dl mjölk

1 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 msk vaniljsocker

3/4 kakao

100 g vita chokladknappar

FYLLNING:

1 ask Philadelphiaost Marabou, 160 g

1 ägg

1 1/2 msk vetemjöl

TOPPING

100 g hallon


GÖR SÅ HÄR:

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Smält smöret och blanda det med mjölken. Rör ner i äggsmeten.

Blanda samman alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Tillsätt till sist chokladknapparna.

Fördela smeten i 8 stora muffinsformar. Fyll dem endast till lite drygt hälften.

Rör ihop ägg, Philadelphiaost och mjöl till en slät smet. Fördela ovanpå muffinssmeten i formarna.

Strö till sist över hallonen och de sista chokladknapparna.

Grädda på 180° i ca 25 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".