Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SOMMARRADION

Moderat kommunpolitiker i Lysekil ser allvarligt på situationen inför kommunfullmäktige

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 16.31
"Det är mycket allvarligt"
(7:34 min)

Ikväll är det dags för kommunfullmäktigemöte i Lysekil - kommunen är i ett mycket osäkert politiskt läge där det inte finns någon politisk styrande majoritet. Detta samtidigt som kommunen har det oerhört tufft ekonomiskt där det kan behövas stora besparingar för att få det att gå ihop - och på dagordningen ikväll är det just budgetramar inför nästa år och hur de olika nämderna ska få ihop resten av året.

– Det är mycket allvarligt. Det är så att en kommun bör och skall ha ett starkt styre och befinner man sig då i ett ekonomiskt utsatt läge som Lysekil gör så är det absolut nödvändigt att man får ett starkt styre.

Men ni har haft några månader på er nu sedan Roland Karlsson inte fick någon ansvarsfrihet och sedan dess har ni stått utan styre, varför har det inte kommit fram något nytt?

– Ja vi är tio partier i Lysekils kommunfullmäktige, vi har två större partier, S och FP. Det gick väl en månad efter kommunfullmäktigesammanträdet i slutet april där det i princip inte hände något alls utan då började vi moderater säga att vi tänkte att vi måste göra något åt det här och göra en uppgörelse över kommungränser för att komma någonvart. Den diskussionen har pågått och pågår fortfarande.

Moderaterna har ju då en ambition tillsammans med socialdemokrater och vänstern, miljöpartiet och skaftöpartiet att bilda en ny majoritet. Ni har ju haft tid att diskutera men varför har inte ni fått ihop era viljor?

– Ja det är väl så att man har olika uppfattningar om saker och ting, Det är ju en, vårdslöst kallat, regnbågskartell, allt från vänsterpartiet till moderater och man har lite olika synsätt på olika saker och ska man gå in i ett samarbete, så att man åtminstone fram till nästa val kan göra ett gott arbete. Så att vi drar åt samma håll.

Ser du ett samarbete er fem emellan?

– Det är ju inte helt ogörligt, vi eftersträvar ju ett samarbete och i de här diskussionerna så kan man väl säga att vi moderater har ju varit öppna för ett samarbete med alliansen, vi har fått ett klart nej därifrån. Så att vi är öppna för diskussioner.

Det verkar som att det kan dröja ett tag tills en majoritet kan vara på plats?

– Jag får verkligen hoppas att vi kommer till någon uppgörelse, oavsett vem som sitter på kommunalrådsposten, så måste vi komma till en uppgörelse. Det går inte längre att ha det såhär.

Ikväll står ni inför ekonomiska beslut, ni ska fatta beslut på budgetramar inför nästa år, ni ska också prata om hur nämnderna och verksamheten ska få ihop ekonomin i år. Hur kommer bristen på styre att påverka den diskussionen och besluten som ska fattas?

– Vi står ju inför den situationen att det är två saker som måste ske, dels måste man kunna ta en del tuffa saker, ekonomiskt, och dels så ska man då ha ramar som kan matcha detta och vi ska vara på det klara med att de ramar vi tar nu, det är nämnderna som får komma och säga sin del och konsekvensbeskriva, vad innebär det för respektive nämnd, den ramen man tilldelar. Och sen under hösten så ska det diskuteras och smältas samman i sin helhet och leda fram till en budget på höstkanten.

Något slags beslut blir det ändå ikväll, tror du, trots att ni saknar styre?

– Ett beslut blir det och på vilket håll det beslutet går, det vågar inte jag säga att det kommer att sluta så eller så. För vi har ju olika uppfattningar här i kommunstyrelsen fick jag ju gehör att vi inte ska skjuta till pengar till nämnderna nu utan väntar till efter sommaren och tittar på hur det ser ut och gör en helhetsbedömning. Det är inte bara till en nämnd utan samtliga nämnder i kommunen

Bildningsnämnden har bett om mer pengar. Ska skolan inte få klara besked om vad de har att röra sig med i höst?

– Jo givetvis ska de få klara besked under hösten, men det räcker inte med att bara öka på ramarna, vi har historiskt att titta på hur kommunen har hanterat detta, så har kostnadsökningarna för Lysekils kommun legat på fem till sju procent per år och skattintäkterna ger två procent per år och sätter man de siffrorna mot varandra, så inser de flesta att vi efter några år har gröpt ut. Man kan höja skatten då och sedan så har man gröpt ut förhållandet igen. Vi ligger högt i skatt här i Lysekil, då får man titta på, kan man på något sätt strypa tillförseln utåt så man kan anpassa sig till den inkomstökningen som sker hela tiden i takt med skatteökningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".