Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tant Grön

Historisk trädgårdsvandring på Morlanda Säteri

Publicerat torsdag 4 juli 2013 kl 17.15
"En stor och skön trädgård, omtalad i hela Bohuslän"
(7:09 min)
1 av 5
Historiska rosor på Morlanda Säteri. Foto:Cecilia Bergil/P4 Väst Sveriges Radio
2 av 5
Apostlalinden. Foto.Cecilia Bergil/P4Väst Sveriges Radio
3 av 5
Berit Thorburn vid Lusthuset på Morlanda säteri. Foto:Cecilia Bergil/P4Väst Sveriges Radio
4 av 5
Rosor på Morlanda säteri. Foto:Cecilia Bergil/P4Väst Sveriges Radio
5 av 5
Hundraåriga rosen Kies med utsikt från lusthuset. Foto:Cecilia Bergil/P4 Väst Sveriges Radio

En nästan 400 år gammal Apostlalind, änkepatronessans rosor och romantiska bröllopspresenter från förr i tiden. Det är några sevärdheter som väntar på Orust för den som får följa med Berit Thorburn på Morlanda Säteri ut på trädgårdspromenad. Varje söndag visar hon sin trädgård för besökare, och tant Grön, alias vår reporter Cecilia Bergil, har provat på.

– De som förstår sig på trädgårdar säger att man började anlägga en trädgård här vid sekelskiftet 16-1700. När huset var färdigbyggt så skulle man också ha en trädgård, berättar Berit Thorburn.

– Det fanns en präst som hette Johannes Ödman, som skrev år 1746 att "Morlanda har en stor och skön trädgård, omtalad i hela Bohuslän". Då var det en fransk renässansträdgård, med raka krattade grusgångar och i kvarteren odlade man träd och blommor.

– Den stora förändringen kom 1955, då det skulle vara mer rationellt och modernt. Och då la man igen gångarna och anlade stora gräsmattor istället.

Den nutida familjen Thorburn är ägare i fjortonde generationen till Morlanda Säteri genom Berits man Jon och gården kan spåras hela 700 år bakåt i tiden. Nu är det jordbruk, med köttdjur och betesmarker, skogsbruk och delvis naturreservat, men själva trädgården har alltså Berit tagit sig an.

Hon försöker ge en bild av hur det har sett ut här genom tiderna, och en del mycket gamla buskar och träd finns till och med kvar att visa upp med en egen familjehistoria:

– Det här är ett paradisäppleträd, som min man Jons mormor och morfar fick i förlovningspresent. Det blommar överdådigt varje år.

– Och pärlbusken intill, The Bride heter den, fick de i bröllopspresent.

Här finns också rabatter med praktfulla buskrosor, som alla är rotäkta.

– Om de blir nertrampade eller nerklippta så ser det som växer upp likadant ut.

Balsgårds rosor har hon också planterat. Det är de första svenska buskrosorna, som kom 2002. Det finns fyra "syskon": Irma och Balder och Anna och Freja.

Berit Thorburn har tvingats sätta upp ett elstaket framför rosorna.

– Det är enda sättet att få de främre rosorna att blomma, annars äter rådjuren upp alla knopparna där.

En officinalisros, en apotekarros växer också där. Också den har en historia. 

– Änkepatronessarn Sofie Bildt som bodde här i mitten av 1800-talet, odlade en ros som kallades Morlanda röda ros. Vi har fått reda på att den odlades här ungefär 1850. Den ska inte klippas ner och pysslas om, utan den mår bäst om man lämnar den ifred.

– Apostlalinden är planterad 1649. Möjligen planterade man tolv lindar i en ring, en apostlaring, för det gjorde man på den tiden. Och när stammarna blev så stora att de inte kunde stå upp la de sig ner på marken. Barn och katter tycker om att leka här.

Höst upp på berget, ovanför bostadshuset, finns en utsiktsplats, ett lusthus där man kan sitta och se ut över alla segelbåtarna på havet.

Här växer också en hundraårig ros, som heter Kies. Den växer i magrast tänkbara jord, med kalla vindar från norr.

– Det tycker jag är imponerande, att den finns kvar.

– Det är tidigare generationer som har byggt detta, med grusgångar och planteringar, och vi behöver bara hålla det iordning och se till att växterna håller sig på rätt plats. Vi kan bara njuta över att få ta över ett så här fantastiskt kulturarv, säger Berit Thorburn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".