Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Trollhättefallet

Larmet gick - ändå dröjde polisen flera timmar

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 14.38
"Bedömningarna ser olika ut"
(1:26 min)
1 av 3
Den försvunna kvinnan i Trollhättan. Bilden är privat och publiceringen har godkänts av anhöriga.
2 av 3
Polishelikopter i sökande efter den försvunna kvinnan. Bild: Jonas Partheen/P4 Väst Sveriges Radio
3 av 3
Söndagen den 30:e juni slog polisen till mot den adress där kvinnan hade sin lägenhet. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Det tog polisen mer än tre timmar från första larmet att komma till den lägenhet som den försvunna tvåbarnsmamman i Trollhättan misstänks ha försvunnit från. Och Erik Nord, operativ chef på polisen i Västra Götaland kan idag inte utesluta att det har påverkat utredningen.

– Det var en bedömning som gjordes på ledningscentralen efter det omständigheter som gällde när samtalet ringdes in. Och jag har lyssnat på samtalet och jag delar uppfattningen att får man den uppgifterna är det en korrekt bedömning att det får anstå och man får ta det vid ett tillfälle när det finns tid.

Alla larm som kommer in till polisen får en prioritering mellan ett och fyra, där ett är allvarligast. Och det första larmet som rörde blod i en trappuppgång kom in till polisen klockan 11.49 förra söndagen och blev då ett prioritet tre larm. Det betyder att polisen ska åka till platsen när det finns tid, och den tiden fick polisen först vid tretiden när alltså första patrullen kom till lägenheten. Men även om polisen hade kommit snabbare om de visste det de vet idag kan polisens operativa chef Erik Nord inte svara på om och hur den långa tiden mellan larmet och när polisen kom till platsen har påverkat utredningen.

– Det är svårt att svara på nu och jag tror till och med att det är för tidigt att svara på det nu. Utredningen får bli klar och sen kan man fundera på om de tappade timmarna i början hade någon betydelse.

– Hade man vetat vad man vet idag hade vi åkt på det omedelbart. Men ingångsvärdena är ofullständiga för oss i början och därför handlar det om bedömningar, som kan se olika ut, säger Erik Nord.

Mördad 23-årig kvinna i Trollhättan

SÖNDAG 30/6: Polisen larmas till en fastighet i Trollhättan, då blod upptäckts i en trappuppgång. Blodspåren leder till en lägenhet där stora mängder blod påträffades. 

MÅNDAG 1/7: En anmälan om misstänkt människorov upprättas för den 23-åriga kvinna som bodde i lägenheten. 

TISDAG 2/7: Polisen lägger till människorov i brottsrubriceringen. En 36-årig man anhålls i sin frånvaro.

ONSDAG 3/7: Den 36-årige personen går självmant till polisen med sin advokat. 

TORSDAG 4/7: Polisen genomför en husrannsakan hos den anhållne 36-åringen.

FREDAG 5/7: Åklagare Eva Johnsson begär den 36-årige mannen häktad. Häktningsförhandlingarna genomförs under eftermiddagen vid Vänersborgs tingsrätt. Tingsrätten beslutar att inte häkta den 36-årige mannen. Efter en husrannsakan hos en 31-årig man anhålls han på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling.

LÖRDAG 6/7: En husrannsakan genomförs hos en 35-årig man, som anhålls på sannolika skäl för skyddande av brottsling. 

MÅNDAG 8/7: Sökandet med hundar fortsätter i och runtomkring Hunneberg. Den 31-årige mannen begärs häktad av åklagare Eva Johnsson.

TISDAG 9/7: Två män häktas, en 31-årig man och en 35-årig man, för skyddande av brottsling i Vänersborgs tingsrätt. 

TISDAG 23/7: Polisen ändrar brottsrubriceringen från människorov till mord. Männen begärs omhäktade för skyddande av brottsling i Vänersborgs tingsrätt.

ONSDAG 24/7: 36-åringen häktas i sin frånvaro. Mannen har tidigare begärts häktad men då släppts. Mannen efterlyses internationellt.

MÅNDAG 29/7: 36-åringen lämnar in sig på en svensk ambassad i Warszawa, Polen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".