Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Trollhättefallet

Åklagaren: "Tingsrätten har delat min bedömning"

Uppdaterat tisdag 9 juli 2013 kl 15.11
Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 09.18
"Detta var väldigt viktigt för oss"
(2:10 min)
1 av 2
Åklagare Eva Johnsson. Bild: Jimmy Kirvesmäki/P4 Väst Sveriges Radio
2 av 2
Häktningsförhandlingarna pågick med stängda dörrar idag i Vänersborgs tingsrätt. Bild: Jonas Partheen/P4 Väst Sveriges Radio.

Den 35-årige mannen som figurerat i fallet med den försvunna kvinnan i Trollhättan häktas av Vänersborgs tingsrätt för skyddande av brottsling. Åklagaren Eva Johnsson säger sig vara nöjd med tingsrättens bedömning.

 

Två män häktas på sannolika skäl när det gäller den försvunna kvinnan i Trollhättan. Båda två förnekar brott och häktningsförhandlingarna skedde bakom stängda dörrar. De två männens advokater vill inte kommentera häktningsförhandlingarna i radio. 

Åklagaren Eva Johnsson anser att detta var viktigt för utredningen.

– Ja detta var väldigt viktigt för oss. Annars hade jag ju inte begärt de här två personerna häktade. Vi har presenterat utredningen så långt vi har kommit och då har tingsrätten funnit att det fanns sannolika skäl för skyddande av brottsling (grovt brott). De har delat min bedömning idag.

Vilken typ av bevisning har du?

– Det kan jag tyvärr inte gå in på. Vi har ju olika form av bevisning som knyter de här personerna naturligtvis, men jag går inte in på det eftersom det är ju material som jag har redovisat för tingsrätten bakom stängda dörrar.

Samtidigt som tingsrätten godkände skyddande av brottsling så valde de att inte häkta för medhjälp till människorov. Varför blev det så?

– Det kan inte jag kommentera för det är tingsrätten som har gjort de bedömningarna. Jag har yrkat på medhjälp till människorov alternativt skyddande av brottsling och då har tingsrätten fastnat på att häkta på sannolika skäl på alternativ två, skyddande av brottsling.

Vem är brottslingen?

– Det kan jag ju inte kommentera. Men det är ingen hemlighet att vi hade en häktningsförhandling i fredags där det var en person som blev släppt. Men vi jobbar ju brett fortfarande i den här utredningen och försöker nu, som jag sagt hela tiden, lägga det här pusslet och försöka ta reda på vad som hände vid den här tidpunkten och vem som då kan ha gjort detta.

Har bevisningen stärkts mot 36-åringen?

– Det kommenterar jag inte i nuläget, utan vi jobbar vidare med den utredning vi har. 

Rent konkret, vad innebär det här "skyddande av brottsling"?

– Brottet som sådant innebär ju att man har hjälpt en gärningsman med olika åtgärder för att så att säga förhindra att den personen kan dömas för ett brott. 

Det var två män som häktades idag, har de gjort samma sak?

– Det kommenterar jag inte heller, utan de är båda häktade för det här brottet.

Vad händer nu i utredningen?

– Nu kommer vi att jobba vidare, vi kommer att ha ett möte som jag sa här, när jag åker här från tingsrätten för att träffa utredningsgruppen och då kommer vi också lägga upp en strategi för de åtgärder vi ska vidta de närmaste dagarna, säger kammaråklagare Eva Johnsson till P4 Västs reporter Jonas Partheen direkt från tingsrätten i Vänersborg.

Mördad 23-årig kvinna i Trollhättan

SÖNDAG 30/6: Polisen larmas till en fastighet i Trollhättan, då blod upptäckts i en trappuppgång. Blodspåren leder till en lägenhet där stora mängder blod påträffades. 

MÅNDAG 1/7: En anmälan om misstänkt människorov upprättas för den 23-åriga kvinna som bodde i lägenheten. 

TISDAG 2/7: Polisen lägger till människorov i brottsrubriceringen. En 36-årig man anhålls i sin frånvaro.

ONSDAG 3/7: Den 36-årige personen går självmant till polisen med sin advokat. 

TORSDAG 4/7: Polisen genomför en husrannsakan hos den anhållne 36-åringen.

FREDAG 5/7: Åklagare Eva Johnsson begär den 36-årige mannen häktad. Häktningsförhandlingarna genomförs under eftermiddagen vid Vänersborgs tingsrätt. Tingsrätten beslutar att inte häkta den 36-årige mannen. Efter en husrannsakan hos en 31-årig man anhålls han på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling.

LÖRDAG 6/7: En husrannsakan genomförs hos en 35-årig man, som anhålls på sannolika skäl för skyddande av brottsling. 

MÅNDAG 8/7: Sökandet med hundar fortsätter i och runtomkring Hunneberg. Den 31-årige mannen begärs häktad av åklagare Eva Johnsson.

TISDAG 9/7: Två män häktas, en 31-årig man och en 35-årig man, för skyddande av brottsling i Vänersborgs tingsrätt. 

TISDAG 23/7: Polisen ändrar brottsrubriceringen från människorov till mord. Männen begärs omhäktade för skyddande av brottsling i Vänersborgs tingsrätt.

ONSDAG 24/7: 36-åringen häktas i sin frånvaro. Mannen har tidigare begärts häktad men då släppts. Mannen efterlyses internationellt.

MÅNDAG 29/7: 36-åringen lämnar in sig på en svensk ambassad i Warszawa, Polen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".