Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kräftpestutbrott i Uddevalla och Vänersborg

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 15.53
"Använder man gift slår man ut allt"
(0:48 min)

Det var tre år sedan senast, men nu har Länsstyrelsen åter tvingats konstatera kräftpestutbrott i vårt område. Denna gång är det upp mot halva Bäveåns vattensystem som hotas av smittan som den importerade signalkräftan sprider.

- Det är väldigt tråkigt att vi åker på en pest igen, säger Fredrik Larsson på fiskevårdenheten. Senaste kräftpestförklaringen var i Dalbergsån 2010.

Det här innebär då att det sannolikt är förstört för all framtid?

-- Ja, är det signalkräfta i systemet så är det enda man kan göra att utrota den. Men det är ju rätt drastiskt för normalt sett, utrotar man ett kräftdjur, innebär att man använder insektsgift och då slår man ju ut allting. Då förstör man ju hela vattendraget under en period och det är inte så lyckat. Får pesten ordentligt grepp där, respektive om signalkräftorna sprider sig såpass mycket som man kan förvänta sig, så blir det inga mer flodkräftor här i framtiden.

Nu har förhoppningen om att smittan inte skulle spridas mer av mänsklig hand gått i kras. Någon har satt signalkräfta någonstans i Bäveåns vattensystem. Signalkräftan bär på kräftpest, som inte skadar den, men däremot vår inhemska flodkräfta, säger Fredrik Larsson på fiskevårdsenheten.

Kräftfiskeförbud

För att hindra spridning av kräftpest har Länsstyrelsen genom beslut den 10 juli 2013 förklarat delar av Bäveåns vattensystem som kräftpest-smittat. Beslutet innebär bl.a. att kräftor inte får fångas inom den del av det kräftpestsmittade vattenområdet som utgörs av Ryrsjön, Skottenesjön och Gundlebosjön samt att det inom övriga vattenområden som förklarats kräftpestsmittade (Risån från damm i Jädersfors, Kyrkesjön, Bergsjön, Lårvikesjön samt Bäveån från bron mellan Stötegården och Lane-Ryrs kyrka ner till mynningen) är förbjudet att saluhålla, sälja, köpa eller transportera okokta kräftor. )

Beslut om kräftpestförklaring

Ryrsjön, Skottenesjön, Grundlebosjön, Risån, Kyrkesjön, Bergsjön, Lårvikesjön och nedre Bäveån inom Bäveåns vattensystem i Uddevalla och Vänersborgs kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".