Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

440 000 ålyngel planteras ut i södra Bohuslän

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 15.28
"Ålen har minskat jättemycket
(1:32 min)
40 000 ålyngel sattes ut i Lökebergs kile i Kungälv. Foto: Mika Wallgren

Just nu pågår en turné med ålutsättningar som går från Tjörn, till Orust och sent i eftermiddag anländer den till Lanesund i Uddevalla. Förhoppningen är att den idag utrotningshotade ålen ska växa till sig och beståndet av ål ska öka på den svenska västkusten. 

– Anledningen till att vi gör detta är att ålen har minskat jättemycket, säger Niclas Åberg, projektledare för 8-fjordar. Det är ett projekt där Kungälv, Tjörn, Orust, Uddevalla, Stenungsund, Länsstyrelsen, Fiskeriverket och flera miljö- och fiskeorganisationer deltar i ett samarbete rörande havsmiljö.

Invandringen av ål till västkusten har minskat med kanske så mycket som 99 procent sedan åttiotalet. Därför har man nu köpt in ål från Englands sydkust. Där är ålen tvärtom väldigt vanlig men det är en väldigt liten del som överlever, så därför transporteras den i frigolitlådor hit till Lökerbergs kile.

Även i Stenungsund och på Tjörn och Orust kommer man sätta ut ål. Totalt omkring 440 000 ålyngel i fjordområdet kommer att sättas ut.

Det kommer att ta lång tid innan utsättningarna i fjordområdet kommer få effekt. Ålens generationscykel är lång och det tar 10 -15 år innan den vuxna ålen börjar vandra mot Sargassohavet. I dag är ålen rödlistad och akut hotad, ålfisket på västkusten är helt förbjudet men Nicklas Åberg hoppas på en förändring på sikt.

– Det är min förhoppning att i framtiden kan vi både fiska och äta ål här på västkusten, säger Niclas Åberg.

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".