Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sopbränder vanliga – men svåra att föhindra

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 16.17
Professor: "Giftigare avfall som brinner i dag än förr"
(1:38 min)
Det rycker från sophögar på Heljestorps avfallsanläggning. Foto: Filippa Bohlin/P4 Väst.

700 ton avfall brann natten till tisdag på Heljestorps avfallsanläggning utanför Trollhättan. Men Heljestorp är bara en av flera anläggningar som drabbats. Problemet med okontrollerbara sopbränder har blivit allt vanligare.

Bilderna av brinnade sopor är återkommande sedan några år tilbaka. Bakgrunden är ett EU-direktiv och en förändrad sophantering som innebär att avfall i dag lagras under längre perioder ofta för att, som på Heljestorp, eldas under vintern då behovet av värme är större.

I högarna pågår olika värmealstrande processer som kan leda till brand, alternativt kan soplagren antändas av gnistor.

– Hade det funnits en enkel lösning på det så hade vi förstås åtgärdat det, för det här är ju inte något som är positivt för någon, säger Tommy Olsson, avdelningschef på Heljestorp.

Vid de okontrollerbara bränderna sker utsläpp av hälsofarliga ämnen och de utsläppen kan i värsta fall motsvara eller till och med överskrida de utsläpp som normalt sker från avfallsförbränningsanläggningarna. Det enligt William Hogland, professor i miljö- och ekoteknik som leder forskning på avfallsbränder.

Men han kan bara konstatera att inte mycket hänt trots att problemet varit känt under många år.

– Vi har haft en kraftig ökning av bränderna de senaste sju till tio åren och vårt avfall har ju också blivit mer toxiskt, så risken är att de här spontana utsläppen från våra avfallsanläggningar är betydligt farligare i dag än vad de var för tjugo år sedan, säger han. 

Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har det de senaste fem åren inträffat i snitt 45 bränder om året bland sopor och deponier bara i Västra Götaland.

Både William Hogland och Heljestorps Tommy Olsson menar att mer kunskap och åtgärder måste till för att förhindra de många sopbränderna.

– En bred diskussion mellan oss i avfallsbranschen, tillsynsmyndigheter och kanske Naturvårdsverket skulle nog vara väldigt lämpligt, säger Tommy Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".