Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter den politiska röran i Lysekil – nu ska regnbågsallians styra

Uppdaterat onsdag 17 juli 2013 kl 11.10
Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 10.00
"Vi har lagt ideologierna åt sidan"
(1:25 min)

Lysekilspolitiken har nu fått en lösning efter en lång tids turbulens. Ett beslut har tagits om att bilda en majoritetsgrupp bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Skaftöpartiet och Vänsterpartiet.

VAD TYCKER DU OM ATT DET BLIVIT EN NY POLITISK LEDNING? KOMMENTERA!

– Det visar på att vi som företräder de här partierna har öppet sinne och att vi nu lägger ideologi åt sidan och i stället ser på praktiska frågor. Det gäller att få kommunen att fungera under ett år drygt. Jag tycker det är stort av de som är med här kan bortse från de underliggande ideologierna och prata praktik i stället, säger moderaten Richard Åkerman, som är mötesordförande i den nya majoritesgruppen, till P4 Väst

Så du tror ni kommer kunna samarbeta trots de skilda ideologierna?

– Ja. De eventuella motsättningarna får vi hålla inom våra stängda dörrar. Men utåt vill vi visa en sammanhållning nu då fram till valet, så att det blir den fastheten vi eftersträvar, säger Richard Åkerman, Moderaterna.

Det blir en regnbågsallians som kommer att styra Lysekil fram till valet nästa år. Efter en lång tids av politiskt kaos har de fem partierna – Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Skaftöpartiet och Vänsterpartiet – nu kommit överens.

Partierna har nu gjort upp en tidsplan för att välja ny kommunledning och den 29 augusti är tanken att en ny kommunstyrelse ska väljas. Man har också enats om en handlingsplan med fyra punkter. Bland annat att upprätta en plan för att på sikt få kommunens dåliga ekonomi i balans.

– Vi sedan ska samverka för hantera de klagomål och den kritik som revisionen hade, säger Åkerman.

Det folkpartistiska kommunalrådet Roland Karlsson avsattes av fullmäktige i slutet av april efter kritik från revisorerna. Kritiken gäller brister vid upphandling, brister kring budgetprocessen och information till kommunstyrelsen. Den gäller också bristande ledning.

Något som den nya majoritetsgruppen nu alltså vill råda bot på. Även Socialdemokraten Sven-Gunnar Gunnarsson säger att de ska kunna samarbete trots de skilda ideologierna.

– Då får vi ha de vanliga dialogerna, det är nästan alltid ideologiska motsättningar i vissa frågor. Vi får hoppas att vi kan lyckas med det här på ett sånt sätt att det blir bra för Lysekils kommun, säger han till P4 Väst.

FAKTA Majoritetsgruppens handlingsplan

Den nya majoritetsgruppen i Lysekil har gjort en handlingsplan på fyra punkter för hur gruppen ska arbeta fram till nästa val.

  • Att hantera och åtgärda kommunrevisionens kritik av bokslutet 2012
  • Att upprätta en plan för att på sikt få kommunens ekonomi i balans
  • Att skapa god ordning, tydlighet och öppenhet vid handläggning av ärenden i styrelser och nämnder
  • Att verka för ett ökat politikerförtroende bland väljare

Källa: Majoritetsgruppen i Lysekil (P4 Väst)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".