Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regn ökar risken för magsjuka

Uppdaterat onsdag 17 juli 2013 kl 16.35
Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 13.16
Foto: AP/Scanpix

Varannan svensk riskerar att drabbas av magsjuka vid kraftiga skyfall. Reningsverken förmår inte rena vattnet från virus som regnet för med sig.

Vid kraftiga skyfall riskerar avloppsnäten att svämma över och orenat avloppsvatten kan rinna rakt ut i ytvattentäkter utan att passera ett reningsverk.

Avrinningen från jordbruksmarker ökar också när det regnar kraftigt, vilket för med sig föroreningar till sjöar och vattendrag.

Hälften av Sveriges befolkning får sitt dricksvatten från ytvattentäkter och riskerar därför att bli sjuka eftersom reningsverken inte klarar av att rena vatten från de virus som regnet för med sig.

Dröjer några dagar

Ny forskning från Umeå universitet visar att när det regnar kraftigt i Göta älv ökar frågorna om just magsjuka hos sjukvårdsrådgivningen från göteborgare som får sitt dricksvatten från älven. Vid nederbörd runt 25 millimeter på ett dygn ökar samtalen med 20 procent.

– Det är ett förhöjt antal samtal fem — sex dagar efter kraftig nederbörd, säger Andreas Tornevi, doktorand i Yrkes- och miljömedicin till TT.

Fem till sex dagar är precis den tid det tar för att ett magsjukevirus ska hinna slå till. Då har vattnet hunnit passera reningsverket, rinna ut i kranen och användas. Därför tror forskare att sambandet mellan skyfall och magsjuka har med just virus att göra.

Enligt forskarna är detta inget unikt för Göteborg och Göta älv, utan sambandet tros gälla även vid andra ytvattentäkter som till exempel Mälaren i Stockholm.

Med klimatförändringarna väntas nederbörden öka i framför allt sydvästra Sverige och kraftiga regn kommer att bli vanligare. Andreas Tornevi tycker därför att systemen för vattenrening bör ses över.

– Framför allt bör vi ha säkrare avloppssystem så att råvatten inte kontamineras av orenat avloppsvatten, säger han.

Studien från Umeå universitet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos One.

Madelene Sandin
TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".