Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Viktig skyddsutrustning saknades vid arbetsplatsolyckan i Billingsfors

Publicerat fredag 19 juli 2013 kl 06.30
"Man förväntar sig att de är proffs"
(1:39 min)
1 av 2
Billingsfors pappersbruks logotyp på ett av husen på området. Bild: Camila Astorga Díaz/P4 Väst Sveriges Radio
2 av 2
Stein Begby. Bild: Camila Astorga Díaz/P4 Väst Sveriges Radio

Det var i lördags som en man andades in giftiga gaser på pappersbruket i Billingsfors utanför Bengtsfors. Nu visar det sig att både gasmätare och gasmask saknades vid arbetsplatsolyckan. Mannens tillstånd uppges vara stabilt. 

– Det är klart att som huvudskyddsombud så reagerar man ju kraftfullt emot det här sättet att arbeta. Dels att när man blir anlitad då för att göra en kemisk rengöring så förväntar man sig att de är proffs på det man gör, att man har den kunskap som fordras, att man gör riskbedömningar och så vidare. För att både deras egen personal och andra som befinner sig inom området kan arbeta i en trygg och säker miljö, säger huvudskyddsombudet Stein Begby. 

Inne på sulfatfabriken i Billingsfors svetsas det och renoveras. Vid den stora tegelskorstenen hände det som inte får lov att hända. Det var i lördags som en man andades in giftiga gaser när han skulle göra rent grönlutsledningar. På företaget som mannen tillhörde, Coor Service Management, så vill man inte bemöta kritiken mot att mannen saknade den skyddsutrustning som hade behövts. 

– Då säger jag som jag sa alldeles nyss, att jag vill inte bekräfta eller dementera det, utan jag vill faktiskt att det här ska få gå sin gång på ett seriöst sätt i utredningen, så att vi har alla svar på riktigt, säger Roger Hylén på Coor Service Management.

Stein Begby visar bilder på datorn från den lördagen i helgen då mannen skadades allvarligt. Mannens hjälm ligger kvar längs med väggen till sulfatfabriken dit han blev buren efter att olyckan hade skett.

– Här ska vi se... då har du skorsten där på den sidan och jag kan berätta att här är den tanken som man öppnar luckan på, säger Stein Begby.

– De är säkert jätteduktiga på en del andra saker de gör i sitt företag, men att komma in i vår bransch som är ganska komplex och blanda kemikalier på det sättet och ha en sådan bristande kunskap - det är det jag riktar min kritik emot. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".