Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Trollhättefallet

31-åring och 35-åring omhäktas av Vänersborgs tingsrätt

Uppdaterat tisdag 23 juli 2013 kl 15.05
Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 10.13
Häktningsförhandlingar i Vänersborgs tingsrätt. Bild: Jonas Partheen/P4 Väst

Idag beslutade Vänersborgs tingsrätt att omhäkta de två männen, 31 år och 35 år gamla, med brottsrubriceringen till sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling. Det gäller den kvinna från Trollhättan som varit försvunnen sedan den 29:e juni i år. 

Det var under söndagseftermiddagen den 30 juni som polisen larmades till en fastighet på Östra Margaretavägen i området Dannebacken i östra Trollhättan, då en person hade upptäckt blod i en trappuppgång. Blodspåren ledde till en lägenhet där stora mängder blod påträffades. Fynden tydde på att ett våldsbrott har ägt rum på platsen och en förundersökning inleddes om misstänkt mord alternativt dråp.

Den kvinna i 20-årsåldern som bor i den aktuella lägenheten är försvunnen och en anmälan om misstänkt människorov upprättades men idag ändrades brottsrubriceringen från människorov till mord.

Två män häktades den 9:e juni, en 31-årig man och en 35-årig man, för skyddande av brottsling i Vänersborgs tingsrätt. 

Vänersborgs tingsrätt ansåg att det fanns risk för att männen, om de skulle släppas på fri fot, skulle kunna undanröja bevis eller på andra sätt försvåra utredningen och beslutade därför att omhäkta de två männen på sannolika skäl misstänkta för skyddande av brottsling.

Tingsrätten gjorde nu också klart att det ska vara den 36-åring som tidigare suttit anhållen misstänkt för att ha rövat bort kvinnan, men som släpptes i brist på bevis, som de omhäktade männen ska ha skyddat antingen genom att fysiskt skyddat honom eller hjälpt till med att dölja att ett brott begåtts.

Åklagaren har nu fram till och med 6 augusti till att bestämma sig för om det ska väckas åtal mot männen eller om man återigen vill omhäkta dem i väntan på bevis, och för att få klart utredningen.

Huruvida männen kommer att överklaga omhäktningarna är ännu oklart.

I övrigt så har polisen idag bekräftat för P4 Väst att man nu utreder brottet som en mordutredning, trots att man inte har vare sig en kropp eller en frihetsberövad huvudman. Anledningen ska vara att polisens tekniker rådgjort med rättsläkare och därefter menat att det nu ska handla om en mordutredning.

Mördad 23-årig kvinna i Trollhättan

SÖNDAG 30/6: Polisen larmas till en fastighet i Trollhättan, då blod upptäckts i en trappuppgång. Blodspåren leder till en lägenhet där stora mängder blod påträffades. 

MÅNDAG 1/7: En anmälan om misstänkt människorov upprättas för den 23-åriga kvinna som bodde i lägenheten. 

TISDAG 2/7: Polisen lägger till människorov i brottsrubriceringen. En 36-årig man anhålls i sin frånvaro.

ONSDAG 3/7: Den 36-årige personen går självmant till polisen med sin advokat. 

TORSDAG 4/7: Polisen genomför en husrannsakan hos den anhållne 36-åringen.

FREDAG 5/7: Åklagare Eva Johnsson begär den 36-årige mannen häktad. Häktningsförhandlingarna genomförs under eftermiddagen vid Vänersborgs tingsrätt. Tingsrätten beslutar att inte häkta den 36-årige mannen. Efter en husrannsakan hos en 31-årig man anhålls han på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling.

LÖRDAG 6/7: En husrannsakan genomförs hos en 35-årig man, som anhålls på sannolika skäl för skyddande av brottsling. 

MÅNDAG 8/7: Sökandet med hundar fortsätter i och runtomkring Hunneberg. Den 31-årige mannen begärs häktad av åklagare Eva Johnsson.

TISDAG 9/7: Två män häktas, en 31-årig man och en 35-årig man, för skyddande av brottsling i Vänersborgs tingsrätt. 

TISDAG 23/7: Polisen ändrar brottsrubriceringen från människorov till mord. Männen begärs omhäktade för skyddande av brottsling i Vänersborgs tingsrätt.

ONSDAG 24/7: 36-åringen häktas i sin frånvaro. Mannen har tidigare begärts häktad men då släppts. Mannen efterlyses internationellt.

MÅNDAG 29/7: 36-åringen lämnar in sig på en svensk ambassad i Warszawa, Polen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".