Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Morgon

Missing People söker igen efter den försvunna kvinnan i Trollhättan

Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 10.44
1 av 5
Kenneth Edström är operativ chef för Missing Peoples nya avdelning i Fyrbodal. Foto: Marie Mattsson/P4 Väst
2 av 5
Missing People Trollhättan. Bild: Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio
3 av 5
Missing People Trollhättan. Bild: Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio
4 av 5
Missing People Trollhättan. Bild: Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio
5 av 5
Missing People Trollhättan. Bild: Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio

Idag ska Missing People ut och söka igen, den här gången samlas de klockan 12 i Norra Björke en och en halv mil öster om Trollhättan. Kenneth Edström är kommunikationsansvarig på Missing People och säger att man gärna får höra av sig eller komma till församlingshemmet vid kyrkan i Norra Björke om man vill hjälpa till. 

– Vi har gjort en geografisk profilering och vi känner att det är det bästa vi har.

Vad går ni på då?

– Det går jag inte in på, vi är ju inne i en mordutredning på sätt och vis och all information som vi får in ger vi till polisen och kommenterar inte det själva. 

Ni har ju varit ute som sagt, väldigt många gånger, nio gånger under den här tiden, vad har ni för förhoppningar när ni ger er ut idag?

– Det är väl samma förhoppning som den allra första gången, och troligtvis kommer vi närmare och närmare. Där vi har letat kan vi lägga åt sidan och så går vi vidare. Vi har en del områden där det är ungefär en mil sammanlagt väg som vi söker vid, så det är rätt mycket att göra och vi har en del kvar att göra därute.

Hur länge kan en sökprocess pågå? Hur många gånger kommer ni att söka innan ni ger upp, om ni ger upp?

– Vi ger inte upp. Det finns egentligen ingen bortre gräns. Vi hade ett fall i Blekinge där en kvinna varit borta i två år som man löste för ett tag sen så vi kommer att fortsätta. Sedan blir det kanske inte med den här intensiteten, utan att vi trappar ned. Får vi bara mer information eller gör egna analyser så testar vi dem också.

Hur viktigt är det att ni hittar någonting när ni är ute och letar för att så att säga upphålla intresset eller motivationen hos dem som är med och söker?

– Det är ju klart att det hjälper ju till väldigt mycket om vi kan göra någonting som kan betraktas som viktigt för då känns det ju som att man är närmare på något sätt.

De fynd som ni har gjort hittills, för ni har ju hittat saker när ni har varit ute och letat tidigare, vad vet du om de sakerna?

– Då är vi inne på det här med att det är en polisutredning med ett väldigt allvarligt brott, så vi kommenterar inte vad vi har hittat för någonting, det är polisens sak att kommentera det. Vi skulle ju kunna, genom att vara oförsiktiga med information, försvåra den här utredningen.

Hur ser det ut med uppslutningen? Jag vet att några av våra lyssnare har sagt att de ska med och söka med er, i början var det ett hundratal personer som var med, hur ser det ut nu för tiden?

– Den här uppslutningen är ju fantastisk, vi har ju haft upp till 180 personer vid ett tillfälle. Sammanlagt om man räknar ihop alla personer så är vi uppe i 1400 som har deltagit, så intresset är ju fortfarande stort och det är ju en fantastisk medkänsla eller empati som troligtvis styr att man är med och hjälper till på det här sättet. 

När ni är ute och letar på det här sättet, vad är det då man räknar som ett fynd? Ni måste ju hitta en massa saker som ni direkt kan strunta i?

– Det är ju så att överallt där folk finns så finns det massor med saker. Vi gör bedömning på ålder och relevans, i den första bedömningen. Det allra mesta kan vi säga att det legat för länge och att det inte hör hemma här. Men är det någon sak som vi hittar eller något annat så meddelar vi polisen så kommer de ut och tar hand om det eller inte. Vi gör inte bedömningen om det är ett fynd eller inte, utan det gör polisen.

Ni rör det inte ens, utan ni meddelar polisen så får de komma ut och titta på det?

– Vi har en rutin, om en patrull hittar något så ska man inte röra det eller trampa runt eller över huvud taget förstöra det som kan vara ett bevisvärde.

Du har ju varit med ett tag Kenneth, och säkert varit med och hittat personer. Om man hittar en kropp så här länge efter att det ska ha hänt, vi närmar oss ju en månad snart, i vilket skick är det då?

– Det är ju jättesvårt att säga i vilket skick det är, men det är ju aldrig en trevlig upplevelse, utan tvärtom kan det vara en väldigt traumatisk upplevelse. Därför har vi också med i vår ledningscentral, personer som är krishanteringsutbildade, och vi har en rutin för hur man tar hand om en patrull om man då skulle hitta det värsta, så att säga. Görs det en bedömning så kopplas såklart den allmänna sjukvården in också, om personer skulle hamna i traumatiskt tillstånd.

Brukar ni informera om det här redan i en inledande fas, innan man går ut i skogen?

– Ja, och vi säger också att om det är någon som tror sig må väldigt dåligt av att hitta en avliden person så ska man inte delta.

Idag ska ni ut klockan tolv för att leta ånyo, är det något du vill säga till den som lyssnar?

– Har man möjlighet att vara med och känner att man skulle klara av det så är man välkommen att delta.

Och var samlas man?

– Vi har samlingsplats vid kyrkan i Norra Björke, i församlingshemmet. Kör man in från riksväg 44 mot Norra Björke så kan man se våra skyltar.

Idag klockan 12?

– Idag klockan 12 ja, säger Kenneth Edström på Missing People.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".