Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Nobel & Myrbäck

Medelklassupproret har fått nog av skattesänkningar

Publicerat torsdag 19 september 2013 kl 15.09
Uppdaterat torsdag 19 september 2013 kl 16.35
Annika Theodorsson och Ann-Sofi Alm (M) debatterar
(14 min)
Statsvetaren Annika Theodorsson (Foto: Högskolan Väst) och Ann-Sofi Alm (M) (Foto: ann-sofialm.se) debatterar skattesänkningarna i P4 Väst i dag. Montage: Sveriges Radio

Stoppa fjäsket för medelklassen! Det är en av de paroller som ljuder inom det nystartade Medelklassupproret och som bland annat har stöd av flera forskare på Högskolan Väst.

Medelklassupproret är kritiska till regeringens skattesänkningar. Medlemmarna i nätverket menar att de har nog med pengar i sina egna plånböcker och vill hellre se satsningar på den gemensamma välfärden.

Två forskare från Högskolan Väst finns bland de som skrev en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet tidigare i veckan.

– Vi är trötta på att vi som är priviligerade, som har bra lön, är något slags alibi för en politik som vi inte tror på, säger statsvetaren Annika Theodorsson, som är en av dem som står bakom Medelklassupproret.

Hon säger också att hon tycker det är motbjudande att politik görs till något som handlar om den egna plånboken.

– Vi vill ta hand om varandra i samhället, och det kostar pengar. Och de pengarna är vi beredda att betala, säger Theodorsson.

– Här har vi människor som tappat den stora bilden. Människor som vill göra rätt för sig och vill ha ett gott samhälle, säger Ann-Sofi Alm, ledande moderat i Munkedal, som menar att skattesänkningarna stärker ekonomin och ger fler jobb. 

– Vad som är sant är man vill använda dem till att stärka vår gemensamma välfärd, säger Ann-Sofi Alm (M).

Nobel & Myrbäck
eftermiddag.vast@sverigesradio.se

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".