Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora löneskillnader i vården

Publicerat tisdag 9 april 2002 kl 17.20
Läkarna i NU-sjukvården tjänar mer än sina kolleger på ansedda Sahlgernska i Göteborg. För sjuksköterskorna är det det tvärtom och allt beror på marknaden.
Sahlgrenska är ett universitetssjukhus, ligger i storstaden Göteborg, har forskarresurserna ocn de mest avancerade specialiteterna. Ändå är läkarlönerna där lägre än i NU-sjukvården -eller kanske just därför. Sahlgrenska behöver inte anstränga sig för att få läkare - dom söker sig dit ändå. Medan NU-sjukvården, som inte är lika lockande, får betala mer för att rekrytera läkare. Brist = högre lön. Så fungerar marknaden. Sahlgrensla läkare tj'nar i genomsnitt 38.500 kronor i månaden, 1000 kroinor mindre än kollegerna i NU-sjukvården och 1.300 mindre än I Skaraborg, som ah de högsta läkarlönerna i regionen. När det gäller sjuksköterskorna ligger däremot Sahlgrenska i topp. Genomsnittslönen är 20.870 kronor om man räknar med de avdelningschefer som tillhör Vårdförbundet. Det är 800 kronor mer än i NU-sjukvården. Och här ligger Skaraborg lägst. En förklaring är att alla sjukhus har svårt att rekrytera sköterskor -och då reagerar markanden på ett annat sätt -t.ex. genom att ta hänsyn till det allmänt högre löneläget i ett storstadsområde Enligt regionens lönepolicy får sjukhusen inte konkurrera om personalen med lönerna. Men ändå finns det alltså ganska stora löneskilnader. Och det är OK -så länge inte t.ex. en klinikchef med hjälp av en eller annan tusenlapp försöker göra en ren värvning av t.ex, en sjuksköterska.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".