Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
P4 Förmiddag

Bak-Lottas ryska bröd

Publicerat torsdag 9 januari 2014 kl 09.38
Bak-Lottas ryska bröd. Foto: Charlotta Hellström.

I dag bjuder Bak-Lotta på två härliga ryska bröd – ett med matbröd med kaffe i och ett sötebröd perfekt till fika.

Ryskt Svart Bröd

Ett gott och mustigt mörkt rågbröd där det finns otaliga recept. Detta är min variant, inte riktigt lika surt som originalet men väldigt gott framför allt med starkare ost (lagrad präst tex) eller en god rökt korv.

3 dl vatten
1 dl torkat rivet bröd
2 dl starkt kaffe
1 pkt jäst
1,5 dl mörk brödsirap
1 dl olja neutral
1 msk stött fänkål
1 tsk salt
2 msk kakao
2 msk äppelcider vinäger
1 dl grovt rågmjöl
8 dl rågsikt
3 dl vetemjöl

Låt brödsmulorna dra i vattnet i 10 minuter. Blanda samman alla ingredienser och knåda i maskin 8 minuter eller så länge man orkar för hand. Degen skall vara lite kladdig. Mjöla en brödkorg eller annan tät vävd korg, rikligt med mjöl hjälper. Lägg degen i korgen och jäs i 1,5 timmar. Vält upp på en plåt och jäs i 45 minuter. Snitta ytan med vass kniv.

Grädda i 200 grader i 20 minuter och sänk sedan till 175 grader och baka i 15-20 minuter till.

Låt brödet vila i minst 6 timmar innan det skärs upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".