Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mycket gift i norska hamnar

Publicerat onsdag 13 juni 2001 kl 08.50
Det finns stora mängder miljögifter i småbåtshamnarna på den norska sydkusten. Det visar en undersökning av det norska institutet för vattenforskning NIVA.
Under tre år har forskarna undersökt förekomsten av miljögifter i småbåtshamnar på norska sydkusten. Resultatet visar på höga halter av pcb och tbt som är en av gifterna i båtbottenfärg på bottnarna i småbåtshamnarna. Halterna är till och med högre än i de kommersiella hamnarna. Orsaken till gifterna är att småbåtarna släpper ut bränsle och oljerester. Men framförallt att färg och lack rinner ner i hamnarna när båtarna renoveras. Problemet i småbåtshamnarna är större än i de stora hamanrna eftersom de ofta är grunda ligger vindskyddade och har dålig genomströmning. Båtbottenfärger med TBT har varit förbjudna för småbåtar i norge i drygt tio år. Men Jens Skei forskningschef vid NIVA säger till radio Väst att undersökningarna visat att de olagliga giftiga färgerna fortfarande används i stor skala. Kosekvenserna av de höga halterna av miljögifter kan bli ödestigra för den norska odlingen av fisk ock skaldjur. Norrmännen funnit så stora mängder av pcb och tbt i de områden på sydkusten som undersökts att man avråder från att äta skaldjur och fisklever som är fångad där.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".