Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nevs stoppar – har ekonomiska problem

Uppdaterat tisdag 20 maj 2014 kl 18.01
Publicerat tisdag 20 maj 2014 kl 12.58
Kommunikationschef: Vår delägare har inte fullföljt sin finansiering
(2:58 min)
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Biltillverkaren Nevs bekräftar nu för P4 Väst att produktionen ska stoppas i fyra veckor. Företaget har problem med att få fram likvida medel.

Inga varsel ska vara aktuella, enligt Nevs.

Enligt företaget beror problemen på att ett kinesiskt investmentbolaget inte fullföljer sin del i avtalet, vilket har skapat likvida problem.

– Vi behöver göra kostnadsminskningar eftersom vi i dag har problem att betala våra underleverantörer fullt ut. Anledningen är att vår delägare Qingbo inte fullt ut har fullföljt sitt åtaganade att finasiera Nevs verksamhet, det har inneburit att vår huvudägare Kai-Johan Jiang ensam har finansierat Nevs under våren. Det har lett till en obalans i vårt kassaflöde. Vi har inte tillräckligt med likvida medel för att betala underleverantörer, säger Nevs kommunikationschef Mikael Östlund.

Den kinesiska staden Qingdao är delägare i Nevs genom företaget Qingbo och har alltså inte betalat alla de utlovade pengarna till Nevs. Det är grunden till företagets ekonomiska problem, enligt Östlund.

Anledningen till att pengar inte har kommit är oklar och Östlund vill inte spekulera i varför.

Nu ska produktionen stoppas under fyra veckor och dessutom ska antalet konsulter minskas. I dagsläget byggs sex bilar om dagen i fabriken och totalt har cirka 400 bilar byggts sedan produktionen startade i december förra året.

Nevs förhandlar med två asiatiska fordonstillverkare om samarbeten för att lösa krisen.

– Dels är en intresserad av att gå in som delägare i Nevs och dels är det en annan stor tillverkare som vill vara med och utveckla vår nya plattform. De här dialogerna har pågått under en längre tid och vi hoppas se resultat av dialogerna i juni.

En avsiktsförklaring med en av fordonstillverkarna har skrivits under.

– Vi har en avsiktsförklaring om att samarbeta kring utvecklingen av den nya plattformen och utvecklingen av produkter från den.

Anledningen till att Nevs inte kan säga vilka två företag man förhandlar med är bland annat börsregler.

Hur nära konkurs är ni?

– Det vi gör nu är att hitta kortsiktiga lösningar med hjälp av krediter för att nå över den puckeln vi står inför nu, fram tills dess att vi under juni förhoppningsvis har de här samarbetena på plats, säger Mikael Östlund.

Nevs har för tillfället drygt 600 anställda plus runt 130 konsulter, som nu ska minskas.

Snart ska lönerna betalas ut till de anställda och det finns pengar till dessa är beskedet från företagsledningen.

– Lönerna har vi reserverade medel för, säger Östlund.

Nevs

Det var i vintras som Nevs, National Electric Vehicle Sweden, startade bilproduktion i gamla Saabfabriken i Trollhättan, ungefär två år efter Saabkonkursen.

Nevs köpte större delen av konkursboet för omkring 1,7 miljarder kronor. Huvudägare i Nevs är kinesiske Kai Johan Jiang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".