Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Onsdagsfrågan: Vad är ett currykryss?

Publicerat onsdag 26 november 2014 kl 14.50
Konstnären: Skulpturen förstärker kraftfältet
(3:56 min)
Kraftsamlare. Foto: Lolo Funck Andersson
Kraftsamlare av Lolo Funck Andersson. Foto: Lolo Funck Andersson

Ett påhitt enligt vissa, ett världsomspännande nät av kraftfulla linjer enligt andra. En av dem som använder currykryssen i sin konst är trollhätteskulptören Lolo Funck Andersson.

Vilken fråga vill du ha svar på? Hör av dig till lisa.johansson@sverigesradio.se

Iden om currylinjer skapades av Manfred Curry (1899-1953) en tysk läkare som i mitten på 1900-talet föreslog ett linjesystemet som skulle bilda ett rutnät över jordytan med några meter mellan linjerna. Enligt honom skulle linjerna ge ifrån sig någon typ av strålning som påverkar hälsan negativt.

Linjernas existens har inte kunnat bevisas i vetenskapliga studier. Under rubriken Osynliga faror och inbillade linjer från 2008 redogör Vetenskap och folkbildnings dåvarande ordförande, fysikern Hanno Essén, för akademiens syn på linjerna. 

Han lyfter även upp att i de studier som gjorts, så har olika personer menat att linjerna gått på helt olika ställen.

”Man lät flera olika jordstrålningsexperter veta att en kvinna hade någon typ av hälsoproblem och sedan fick de söka efter currykryss i bostaden. Alla dessa konsulter hittade ett kryss under kvinnans säng. Det märkliga var dock att sängen placerats på olika ställen varje gång.”

Skulptören Lolo Funck Andersson från Trollhättan använder sig av linjerna i sitt arbete. I flera år har han placerat ut skulpturer han kallar för Kraftsamlare på currykryss, platser där linjerna korsas. Han vill inte lägga sig i diskussionen om vad linjerna är, utan fokuserar på det han ser och upplever.

– Jag tycker att det är väldigt spännande att det är många människor som blir nästan aggressiva när man pratar om det. De klarar inte av liksom inte av att föreställa sig att det kan finnas någonting som man inte kan förklara vetenskapligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".