Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Anställda på Näl fortsatt sjuka trots mögelsanering

Publicerat tisdag 16 december 2014 kl 15.37
"Det finns de som utvecklat symptom under hösten"
(1:48 min)

I höstas orsakade mögel i lokalerna på Näl att personalen fick besvär med luftvägarna och flera operationer fick ställas in. Trots att möglet har sanerats bort har flera anställda fortfarande besvär med hälsan.

Tidigt i höstas, i månadsskiftet augusti/september, kom några störtregn som kan ha gett upphov till det mögel som så småningom upptäcktes i sterilcentralens byggnad, ett hus som hör till operationslokalerna.

Lokalerna håller på att byggas om och flera i personalen började visa symptom på att vara påverkade av mögel.

Nu ska lokalerna var grundligt och ordentligt sanerade.

Problemet är bara att flera av de anställda som blev sjuka i samband med att möglet upptäcktes, fortfarande inte är friska, berättar Ulrika Tägnfors, som är områdeschef för opererande specialiteter i NU-sjukvården:

– En del har blivit bättre och en del har kvarvarande symptom. Och eftersom vi månar om vår personal så har vi förstås kontaktat företagshälsovården, och där görs utredning för alla som så önskar.

Är det alltså personal som inte hade några symptom förut?

-- Det finns de som utvecklat besvär under hösten, ja.

Detta trots att möglet är borta?

– Ja, så är det, säger Ulrika Tägnfors.

Det hela utreds nu av Arbets- och Miljömedicin i Göteborg. Och Västfastigheter, som äger lokalerna, har också startat en utredning för att kolla om det finns mögel någon annanstans i lokalerna. För Ulrika Tägnfors är övertygad om att den första saneringen lyckades:

– Vi är rätt säkra på att den saneringen var fullgod, utan där fokuserar vi istället på andra delar  inom operation, om det möjligen kan finnas mögel någon annanstans. Men vi har i dagsläget inget annat mögel som vi vet om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".