Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tevekocken Fredric Andersson bjuder på nyårssupé

Publicerat onsdag 31 december 2014 kl 08.31
Krämig ostsoppa med gravad lax. Kock och fotograf: Fredric Andersson
1 av 3
Krämig ostsoppa med gravad lax. Kock och fotograf: Fredric Andersson
Kycklingfilé lindad i parmaskinka. Kock och fotograf: Fredric Andersson
2 av 3
Kycklingfilé lindad i parmaskinka. Kock och fotograf: Fredric Andersson
Klassisk Gino. Kock och fotograf: Fredric Andersson
3 av 3
Klassisk Gino. Kock och fotograf: Fredric Andersson

Testa vår enkla, goda och festliga nyårssupé som Fredric Andersson lagade på nyårsafton i P4 Väst.

Alla recept är för fyra personer.

Nyårsmeny:

*Krämig ostsoppa med gravad lax

*Kycklingfilé lindad i Parmaskinka med smak av citron och basilika serveras med rostade vintergrönsaker

*Klassisk Gino

Krämig ostsoppa med gravad lax

3 dl vatten + ½ dl hönsbuljong
3 dl grädde
50 g riven Västerbottensost alt lagrad hårdost
3 msk crème fraiche
300 g gravad lax på bit
1 msk maizena och 2 msk vatten

 Koka upp hönsbuljongen, tillsätt grädden låt koka upp.

Red av med maizena och vatten låt koka 3-4 minuter.

Vispa i den rivna Västerbottensost i soppan tillsammans med crème fraichen. Ställ åt sidan.

Tärna gravlaxen i små tärningar.

Fördela laxbitarna i fyra sopptallrikar slå den varma soppan över. Serveras med ett gott bröd till gärna rostat.

Kycklingfilé lindad i Parmaskinka

4 st kycklingfiléer av god kvalitet
8 st skivor parmaskinka
1 st burk pesto a´130 gram
1 st eko citron
300 g potatis
300 g morötter
300 g palsternacka
1 st vitlök kingsolo
färsk basilika
olivolja
salt

Sätt ugnen på 180 grader.
Ansa, skala och skär grönsakerna i ca två centermeter grova bitar.

Vitlöken skalas och delas i åtta klyftor blanda alltsammans med 2 msk olivolja. Lägg på plåt och ställ i ugn ca 10 minuter. Salta.

Dela kycklingfiléerna på längden linda in varje bit med en skiva parmaskinka lägg sedan på en smordplåt sätt in i ugn ca 10 minuter tills att kycklingen har en kärntemperatur på 72 grader.

Häll peston i en kastrull tillsammans med saften från citron låt koka upp.

Vid servering lägg den varma peston i mitten på tallriken där efter kycklingen strö över färsk basilika och servera med rostade grönsakerna.

Klassisk Gino

200g vit choklad
100 g av varje sort frysta bär, hallon, björnbär, jordgubbar
2 st kiwi
2 st bananer
Vaniljglass

Sätt ugnen på 200 grader ”grill”.

Skala och skiva kiwi samt bananerna, blanda samman all frukt och bär lägg i en ugnssäkerform.

Grov hacka chokladen, fördela chokladen över frukten och bären. Ställ in i ugn och gratinera i ca 5-7 minuter.

Serveras direkt med vaniljglass till.

Inköpslista

Förrätt

Liten flaska hönsbuljong

3 dl grädde

Litet paket riven Västerbottensost alt lagrad hårdost

2 dl crème fraiche

300g gravad lax på bit

maizena

Bröd att rosta

Varmrätt:

4st kycklingfiléer av god kvalitet

8st skivor parmaskinka

1st burk pesto a´130 gram

1st eko citron

300g potatis

300g morötter

300g palsternacka

1st vitlök kingsolo

färsk basilika

olivolja

salt

Efterrätt:

200g vit choklad

100g av varje sort frysta bär, hallon, björnbär, jordgubbar

2st kiwi

2st bananer

Vaniljglass

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".