Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skador i vården kostar miljarder

Publicerat tisdag 3 februari 2015 kl 05.30
Ortopeden i Uddevalla satsar på att undvika vårdskador
(1:47 min)
Arvin Yarollahi, verksamhetschef på ortopedkliniken i NU-sjukvården.
Arvin Yarollahi, verksamhetschef på ortopedkliniken i NU-sjukvården.

Patienter som skadas i vården kostar mellan åtta och elva miljarder varje år. Genom att undvika vårdskador kan sjukvården spara stora pengar.

På ortopedkliniken i NU-sjukvården jobbar man med en ny filosofi för att patienten ska slippa skadas på sjukhuset. Det ger bättre utdelning än nedskärningar.

– Vi vet att om patienten inte vänds tillräckligt ofta får de trycksår och det leder till infektion och längre vårdtider. Om det går riktigt illa så att en patient får infektion och blodförgiftning, hamnar patienten på IVA och där kostar vården väldigt mycket, säger Arvin Yarollahi, verksamhetschef på ortopedkliniken.

Det är farligt att ligga på sjukhus. Mer än en patient av tio drabbas av någon form av skada under själva sjukhusvistelsen, till exempel infektion, trycksår eller en olycka.

En utredning från Sveriges Kommuner och Landsting visar att det kostar svenska skattebetalare mellan 8 och 11 miljarder varje år när patienter blir kvar på sjukhus eller tvingas återvända på grund av vårdskador.

– Det bästa sättet att spara pengar är att göra rätt från början, och det är det vi samlar våra resurser till.

Och det finns mer pengar att spara, säger Arvin Yarollahi. Om arbetsmiljön är bra och personalen trivs och stannar kvar, slipper kliniken anlita dyra bemanningsföretag:

– Jag vet att om personalen får förutsättningar att ge god vård, och verkligen får möjlighet att vårda patienterna, då stannar man.

– Att jobba som chef med förutsättningarna att göra det bättre för patienterna, att få möjligheter att motivera personal i något man själv tror på, det är riktigt kul.

Tipsa Agenda-redaktionen

Hör av dig till Elisabeth Cederblad, Cecilia Bergil och Oskar Lodin i P4 Västs Agenda-redaktion om du har tips som du vill att vi ska titta närmare på.

Mejla: agenda.vast@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".