Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt komma åt stölder på matbutiker

Publicerat lördag 21 februari 2015 kl 12.20
”Vi kommer att sluta sälja vissa produkter"
(1:22 min)
Mataffär. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Mataffär. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Varje år stjäls det för över två miljarder kronor från svenska mataffärer. En av de butiker som har stora problem med stölder är Jacobs Matcenter i Uddevalla.

Per-Olof Högberg, som äger Jacobs Matcenter i Uddevalla säger att det både är spontana stölder och mer organiserade butiksstölder. Ofta är det sådant som är lätt att stjäla.

– Det kan vara shampo, andra hårvårdsprodukter, mycket godis. Och så har vi haft problem med ligor som är ute efter både oxfilé och fläskfilé.

Just köttstölderna är ett stort problem, enligt Per-Olof Högberg, eftersom det handlar om stora pengar.

På hans matbutik försöker de förhindra stölderna genom kameraövervakning, larm och ökad uppmärksamhet. Men stölderna har fått konsekvenser.

– Vi kommer att sluta sälja en del produkter, bland annat hårfärgningsmedel, som kostar runt hundralappen. Men vi kan inte sluta med oxfilé, för vi är trots allt en färskvarubutik.

Men periodvis har oxfilén förvarats i ett låst kylrum, så att kunden måste be om det.

– Det är inte optimalt, men bättre det än att köttet försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".