Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De vill ta över världen med sitt flytande vindkraftverk

Publicerat tisdag 6 oktober 2015 kl 16.37
Vd:n Gabriel Strängberg: Vi kan bli nytt Volvo
(1:34 min)
Daniel Ehrnberg, uppfinnare, och vd Gabriel Strängberg vid ett av Seatwirls flytande vindkraftverk. Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio.
1 av 2
Uppfinnaren Daniel Ehrnberg och vd:n Gabriel Strängberg. Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio.
Foto. Richard Veldre/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto. Richard Veldre/Sveriges Radio.

Om sex år vill de vara världsledande. I dag lanserade företaget Seatwirl sin hittills största prototyp på flytande vindkraftverk i Lysekil.

Många ville vara på plats i Lysekils hamn när företaget Seatwirl invigde sitt hittills största vindkraftverk. 15 meter högt ovanför ytan, och lika långt sträckte sig det flytande vindkraftverket under.

Ambitionen och målet är högt – och kaxigt. 2021 ska vindkraftverken vara tio gånger så stora. Då vill man erövra världen. 

– Alla företag börjar i liten skala. Vi menar att vår enkelhet gör att vi kan bli väldigt stora. Vi har sagt att vi kan vara nästa Volvo, det finns inga begränsningar, säger vd:n Gabriel Strängberg till P4 Väst. 

Till skillnad från traditionella vindkraftverk är Seatwirls nya typ inte beroende av att stå på ett betongfundament.

I stället är fungerar den del av vindkraftverket under ytan som en slags köl som håller vindkraftverket upprätt. Hela vindkraftverket fästs sedan på plats av vajrar. 

– Det innebär att vi kan placera ut vindkraftverken över allt. Vi är inte beroende av att vara nära kusten till exempel. 

Det trettio meter höga vindkraftverket i Lysekil kan leverera el som skulle kunna försörja 10-15 villor i månaden. Men med tio gånger så stora vindkraftverk så blir naturligtvis elproduktionen desto större. 

– Vi hoppas att kunna bidra till en bättre värld, säger vd:n Gabriel Strängberg. 

Här på Instagram kan du se en kort film med vindkraftverket.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".