Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Magnus Olsson får inte köpa Ströms stallar

Publicerat måndag 16 november 2015 kl 15.42
"Jag har varit intresserad i flera år"
(1:50 min)
- Ströms stallar ett landmärke och en viktig kulturhistorisk värdefull byggnad menar Magnus Olsson, ägare till Ströms slott. Foton och montage: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.
Ströms stallar och Magnus Olsson. Foton och montage: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.

Magnus Olsson, ägare till Ströms Slott i Lilla Edet, har under flera år varit intresserad av att köpa Ströms stallar från 1800-talet av det kommunala bostadsbolaget Leifab. Men Leifab har konsekvent nekat honom.

– Leifab är inte intresserad av att sälja stallarna. Det har jag förstått de gånger jag varit i kontakt med dem under de senaste åren, säger Magnus Olsson, ägare till Ströms slott.

Han är fortfarande intresserad av att köpa och rusta upp fastigheten, som Leifab vill riva och istället ge plats för nya bostäder. Magnus Olsson menar att byggnaden är viktig att bevara ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

I förra veckan lämnade Bostadsbolaget Leifab in en ansökan om att få riva den gamla kulturbyggnaden Ströms stallar från 1800-talet som en gång tillhört Ströms slott.

Detta trots att Bert Åkesson, Leifabs styrelseordförande, känt till att Magnus Olsson varit intresserad av att köpa och renovera fastigheten.

Bert Åkesson, Leifabs styrelseordförande, hävdar att bolaget hittills agerat helt rätt i frågan.

– Vi frågade kommunstyrelsen för några år sedan om vi fick sälja stallarna, svaret blev nej. På frågan om vi fick riva byggnaden blev svaret ja, säger Bert Åkesson.

När Magnus Olsson köpte Ströms slott renoverade han upp fastigheten. Detsamma vill han göra med Ström stallar. Det vill säga om han får köpa det.

Camilla Olofsson (M), vice ordförande i kommunfullmäktige är upprörd och kritisk till Leifabs agerande.

– Leifab kunde åtminstone undersöka vilket bud Magnus Olsson har att lägga innan de avfärdar det. I grund och botten handlar det om att Leifab vill ha tomten att bygga bostäder på, säger Camilla Olofsson (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".