Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Budgetdramatik när Lysekil stakade ut framtid

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 15.53
Kommunhuset i Lysekil. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio
Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio.

Efter två pauser och en flera timmar lång budgetdiskussion klubbade politikerna i Lysekil framtidsplanerna. 

Förspelet inför budgetdebatten i Lysekil har varit fyllt av dramatik. Den styrande minoriteten, med Jan-Olof Johansson (S) i spetsen,  såg sin budget bli överkörd i kommunstyrelsen tidigare i år. Då var stridsfrågan om hur mycket pengar socialnämnden skulle få närmaste åren. 

Men inför budgetdebatten hade de styrande partierna gjort en ny analys och fullmäktige var - förutom Moderaterna - överens  om hur mycket pengar socialnämnden skulle få nästa år.

Men då tog budgetdebatten en helt ny vändning. 

I stället för pengar till socialnämnden kom diskussionen att handla om 3 av de 22 mer konkreta förslag i budgeten:

  • Utreda en framtida avveckling av det kommunala bolaget Lysekils stadshus
  • Genomlysning av socialnämndens verksamhet. 
  • Formulera en anpassningspolitik till nya demografiska förhållanden. 

De styrande partierna ville stryka samtliga tre punkter. Bland annat menade man att en utredning om avveckling av Lysekils stadshus öppnar för en försäljning av kommunala bolag som ingår i koncerner; bland annat Lysekils hamn och Leva. 

Men oppositionsrådet Ronald Rombrant (LP) slog tillbaka och sa att någon försäljning inte är aktuellt, däremot menade han att bolagsstrukturen måste ses över. 

– Vi har en väldigt avancerat bolagsstruktur för en kommun i vår storlek, sa han. 

Efter en flera timmar lång debatt nådde fullmäktige en votering om de tre punkterna. Med siffrorna 17-14 röstades de styrande partiernas förslag om att stryka punkterna ner. Lysekilspartiet. Kommunistiska partiet, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet röstade förslag röstades igenom.  

Hur den styrande minoriteten nu kommer att agera är oklart. Socialdemokraterna har tidigare sagt att man inte kan regera om deras budget blir nedröstad. Socialdemokraternas ordförande Ricard Söderberg tonade ner ett nytt omval och säger att det nu är upp till partiet. 

– Vi kommer inom (S) att diskutera den politiska situationen i sin helhet framöver. Sen ska vi givetvis föra en diskussion med våra samarbetspartier, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".