Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu startar klimatmötet i Paris

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 06.00
Miljödebattör: När saker kommer i rullning kan det gå väldigt fort
(1:47 min)
Miljödebattören Stefan Edman är optimistisk inför klimatmötet i Paris. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Miljödebattören Stefan Edman är optimistisk inför klimatmötet i Paris. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

I dag samlas världens länder för ett två veckor långt klimatmöte. Att få till ett klimatavtal kan vara avgörande för framtiden, även här i Västsverige.

Vad händer när värmen stiger? Kika in i #gradhusen.

I dag samlas världens länder i det 21:a internationella klimatmötet i Paris. Tanken är att förhandla fram ett internationellt avtal för att bromsa klimatförändringen.

Många menar att mötet är vår tids kanske mest avgörande händelse, inte bara för låglänta öriken och uttorkningshotade områden runt ekvatorn, utan även här i Västsverige.

– Vi står nere vid Bäveån och det här är en plats som kan skapa problem framöver, säger miljödebattören Stefan Edman.

Vi står nere vid kajen i centrala Uddevalla. Parkeringsplatsen bakom oss blir vid höga flöden och pålandsvind så översvämmad att människor ofta får vada ut för att hämta sina bilar.

Men när dagens femåringar är 90 år så riskerar problemen att vara betydligt större än så i vårt område.

– Kort sagt så kommer det bli varmare och blötare i länet.

Anna Georgiva Lagell är klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen. Hon säger att klimatförändringarna till år 2100 kan leda till en meter högre havsnivå, mer nederbörd och 3-5 grader högre medeltemperatur.

– Vi kommer se värmeböljor, översvämningar, ökade risker för ras och skred, samt ökad risk för invasiva arter.

Ett ambitiöst klimatavtal kan hejda utvecklingen, men Anna Georgiva Lagell vet inte vad hon ska förvänta sig av mötet i Paris.

– Jag pendlar lite mellan att vara optimistisk och pessimistisk.

Stefan Edman är däremot nästan odelat optimistisk, dels på grund av ett växande engagemang från stora aktörer som USA och Kina, och dels för att allt fler ser möjligheten och inte bara bördan i en grön omställning.

Samtidigt befarar många att inte ens det bästa tänkbara avtalet skulle vara tillräckligt, men vi har överträffat våra avtal förut, säger Stefan Edman.

– Kyotoprotokollet innebar att mellan 1990 och 2012 så skulle världen minska sina utsläpp med fem procent, det blev 20 procent. Det finns en inbyggd dynamik, när saker kommer i rullning så kan det gå väldigt fort, säger Stefan Edman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".