Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

NU-sjukvården slimmar avdelningar för att stärka medicinkliniken

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 08.29
Sarah Jevrém, Läkarförbundet: Jag ser risken för fler vårdskador
(1:51 min)
Sarah Jevrém, ordförande Läkarförbundet Nordvästra Västra Götaland, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst
Sarah Jevrém, ordförande Läkarförbundet Nordvästra Västra Götaland, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst

NU-sjukvårdens ledning föreslår att ett 50-tal vårdplatser stängs permanent för att stärka medicinkliniken.

Det förslag som NU-sjukvårdens tjänstemän tagit fram går ut på att 
spara in på vårdplatser och personal på ett antal avdelningar för att förstärka på akuten och medicinkliniken. Där hålls ett 30-tal platser stängda på grund av sjuksköterskebristen.

– Vi behöver fler sjuksköterskor. Det här är ett sätt att styra de sjuksköterskor som börjar hos oss till det här området, medan vi inte behöver rekrytera lika mycket inom de områden där vi drar ner, säger Niklas Classon, kommunikationschef i NU-sjukvården. 

Läkarförbundets ordförande i Nordvästra Västra Götaland, Sarah Jevrém, förstår inte ledningens resonemang.

– Jag ser inte att det finns ett utrymme för resursfördelning inom sjukhuset så som det ser ut idag. Jag kan inte se att man kan dra ner på ett ställe för att förstärka på ett annat i det läge vi befinner oss idag.

De planerade neddragningarna handlar om ett 50-tal platser på kvinnokliniken, psykiatrin, barn, och kirurgi. En del av platserna är redan tillfälligt stängda. Under året har NU-sjukvården minskat från ca 800 vårdplatser till drygt 700 och det är den nivån som kommer att gälla under nästa år när nedskärningarna är genomförda.

Sarah Jevrém ser risker med förslaget. Både för personalen och för patienterna.

– Jag ser risken med att vårdskadorna blir fler med tryckskador i överbeläggningskarusellen. Det finns många studier om att vårdskador och dålig arbetsmiljö hänger ihop.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".